Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miskolcon tartott előadást a honvédelmi miniszter

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Ruzsa István |  2019. december 2. 14:32

A haza védelme össztársadalmi ügy – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter december 2-án, hétfőn tartott előadásában, a Miskolci Egyetemen.

A tárcavezető előadásában értékelte napjaink egyre gyorsabban és élesebben változó biztonsági helyzetét, amelynek kihívásaira folyamatosan készen kell állnunk. Példaként említette a délszláv háborút és annak következményeit, vagyis azt, hogy a nemzetiségek jelenleg azért élnek békében, mert több ezer békefenntartó katona szolgál ott napjainkban is.

1596072772

Oroszország és Ukrajna konfliktusa kapcsán a honvédelmi miniszter emlékeztetett arra: a 21.században meg lehet bénítani egy ország vezetését, igazgatását és energiaellátását anélkül, hogy tankhadosztályokat vetnénk be, vagy rakétacsapást indítanánk. Ez az új típusú kiberhadviselés olyan kihívások elé állítja Magyarországot, amelyre csak átfogó haderőfejlesztéssel lehet válaszolni. Mint mondta, a kibertérnek mindannyian részesei vagyunk, a kiberműveletek pedig már NATO-szinten is bekerültek a műveleti eljárások listájába. Ezért a Magyar Honvédség a program részeként külön Kiber Képzési Központot hozott létre, hogy biztosítsa a fenyegetések elleni védekezéshez szükséges oktatást és kiképzést.

Az illegális migráció kérdésében Benkő Tibor kijelentette: ott kell segítenünk, ahol a gondok és a problémák keletkeznek, azért, hogy a más társadalmi berendezkedésben és kultúrában élő embereknek ne kelljen elhagyniuk otthonaikat. Hozzáfűzte, hogy vannak olyan – tengeri kikötővel egyébként rendelkező – európai országok, amelyek demográfiai problémáikat a bevándorlókkal szeretnék megoldani, ennek ellenére mégis Olaszországban köt ki az összes hajó. Majd az illegális bevándorlók végiggyalogolják Európát, hogy eljussanak oda, ahol tárt karokkal várják őket. Ezek az emberek nem tudjuk, milyen szándékkal érkeznek – tette hozzá.

1596072772

A honvédelmi miniszter beszélt a NATO által meghatározott keleti és déli fenyegetettségi irányokról is, amelyekből Magyarország – földrajzi elhelyezkedése miatt – nem maradhat ki.

Ezekre az új kihívásokra válaszul indította el a kormány a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amelynek célja, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó, a kor követelményeinek mindenben megfelelő, lojális és modern fegyverzettel ellátott katonákból álló haderejévé váljon. Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a honvédelmi és haderőfejlesztési programnak két pillére van. Ennek a középpontjában az ember, a katona áll, akinek megfelelő illetményt, lakásfenntartási támogatást és egészségkárosodási biztosítást kell nyújtani. „Az életpálya a katona életéről szól, amelyről akkor sem feledkezhetünk meg, ha a katona már nyugállományba vonult" – fűzte hozzá.

A másik pillér a haditechnikai fejlesztések, amelyek a légierő és a szárazföldi haderő teljes eszközparkját érintik. Újraindítják a hazai fegyvergyártást is. Kiskunfélegyházán készülnek azok a kézi lőfegyverek, amelyekkel nemcsak a Magyar Honvédséget, hanem a rendőrséget és a büntetés-végrehajtás állományát is ellátják majd.

1596072773

A miniszter utalt a fiatalok megszólításának és az önkéntes tartalékosok toborzásának fontosságára is. Mint mondta: a katonai pályára irányítás a hazafias és honvédelmi neveléssel kezdődik, amely biztosítja, hogy a társadalom minden tagja érezze, hogy felelősséggel tartozik hazánkért. Ehhez kapcsolódóan beszélt a Honvédelmi Sportszövetségről, a Honvéd Kadét Programról és annak szakképzési ágáról, a honvéd középiskolai rendszer tervezett továbbfejlesztéséről, valamint a honvédelmi táborok sikerességéről is. Hozzátette: mind nagyobb az érdeklődés a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszer iránt is, amelynek már mintegy 9000 tagja van.

A tárcavezető végezetül kiemelte: a kormány elkötelezett támogatásának köszönhetően minden évben a GDP 0,1 százalékával növelik a honvédség költségvetését.

GALÉRIA