Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Misszióra készülnek

Szöveg: K. A. törzszászlós | Fotó: K. G. őrmester |  2020. április 14. 17:04

A COVID-19 vírus miatt kialakult járványügyi helyzet figyelembevételével készül az afganisztáni műveleti területen történő szolgálatteljesítésre az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kijelölt állománya.

1596078133

Az MH Biztosító Szakasz többnemzeti alárendeltségben, önálló kontingensként vesz részt a NATO Resolute Support (Eltökélt Támogatás) műveletben 2014 óta, Észak-Afganisztánban. A kontingens feadatai közé tartozik a NATO tagországok tanácsadóinak személyi védelme, szállítása, a katonai bázisok őrzés-védelmének biztosítása, valamint a felderítő és a jelenlétfenntartó járőrözés.

A jelenlegi váltás a missziós feladatrendszerre való hatékony felkészülés érdekében több hónapos kiképzést kezdett meg még februárban. A tíznapos harctéri sebesültellátó (Combat Life Saver – CLS), illetve ötnapos ismeretfelújító képzést általános, több területre kiterjedő tájékoztatók követték. Az állomány a felderítő előadások során átfogó képet kaphatott a jelenlegi afganisztáni helyzetről.

1596078133

Az elméleti oktatás után a gyakorlati felkészítés következett, amely során a kiképzők a valóságot leginkább megközelítő helyzetek szimulálására törekedtek, teljes mértékben kihasználva az elérhető kiképzési lehetőségeket, amiket az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai Lő- és Kiképző Bázisa biztosított.

A kisalegység harcászat, a beépített területen vívott harc, a konvojműveletek, valamint a személyvédelmi és személykísérési feladatok gyakorlása egy teljes hetet vett igénybe. A Resolute Support művelet állományában szolgálatot teljesítő szakasz 12. váltás jelenlegi feladata a kezdeti alkalmazási készenlét hazai területen történő elérése. A kihelyezés során a felkészülők „GREEN on BLUE" (baráti tűz kiváltása) incidensekre történő reagálást, illetve az izolált személyek felkutatását is gyakorolták.

Az előző váltások tapasztalatainak birtokában a felkészülés komplex zárógyakorlattal fejeződik be április végén. Ennek során nagy hangsúlyt fektetnek majd a gyors helyzetfelismerésre, elemzésre és a valószínűsíthető szituációk megoldására.

1596078134