Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modern szállás 21. századi helikoptereknek

Szöveg: Danyi Zsuzsanna | Fotó: a szerző |  2020. június 18. 9:33

Új építési technológiát alkalmazott a Magyar Honvédség az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison: a napokban készült el két, együtt közel egy focipálya területét kiadó hangársátor, amely a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül nagyobb létszámban érkező H145M Airbus helikoptereknek nyújt átmeneti pihenőhelyet.

1596080743

A legújabb műszaki eszközöknek egy jövőben felépülő hangárkomplexum nyújt majd végső otthont a szolnoki bázison, addig azonban a Magyar Honvédség szakemberei azon igyekeztek, hogy az érkező helikoptereknek megfelelő, szakszerű tárolást biztosítsanak. A napokban elkészült hangársátrak építését a koronavírus-járvány sem tudta megakadályozni, igazi nemzetközi csapat állt össze a kivitelezésre. A magyarok mellett olasz és román szakemberek is részt vettek az irányításban, számos kihívást oldottak meg a projekt résztvevői.

A Magyar Honvédség Parancsnokságának szakértő mérnökei és a munkálatok oroszlánrészét végző MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kijelölt állománya az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonával karöltve, az áldozatos, hétvégéken is szakadatlan munkájuknak köszönhetően határidőre elkészültek az MT-2 típusú, 45X25 méter alapterületű hangársátrak felépítésével, amelyek a bennük tárolt műszaki berendezések támasztotta igényeknek eleget tesznek. Az építkezés lépéseit, műszaki folyamatát videókamera rögzítette, így a film nagy segítséget nyújt majd a későbbi, hasonló műveleteknél, a folyamat könnyen reprodukálható. 

Az építés befejeztével a bázis parancsnoka és vezetői állománya oklevéllel köszönte meg a résztvevők munkáját, a külföldi segítők emlékül apró ajándékokat is kaptak, és saját anyanyelvükön is meghallgathatták a méltató szavakat.

GALÉRIA