Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Montenegró továbbra is számíthat Magyarország támogatására

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. május 19. 10:51

Az elmúlt évekhez hasonlóan Montenegró továbbra is számíthat Magyarország támogatására – mondta Hende Csaba május 19-én, kedden, miután a Honvédelmi Minisztériumban fogadta Ranko Krivokapicát, a montenegrói parlament elnökét.

A honvédelmi miniszter a találkozó után tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: közvetlenül az udvariassági látogatás előtt – magyar indítványra – a jelenleg Budapesten ülésező NATO Parlamenti Közgyűlés egy határozatban rögzítette, hogy 2015 végéig Montenegrót meghívja az észak-atlanti szövetségbe. Magyarország gondozza egyébként a szövetség és a nyugat-balkáni ország közötti diplomáciai kapcsolatokat, vagyis az úgynevezett „kontaktnagyköveti" teendőket látja el. „Mi erre nagyon büszkék vagyunk, és továbbra is számíthat a támogatásunkra az ország" – fűzte hozzá Hende Csaba.

1595994040

Ranko Krivokapica megköszönve Magyarország támogatását, s azt mondta: nagyon bízik benne, hogy sikerül teljesíteni a NATO-csatlakozáshoz szükséges feltételeket. „Magyarország oroszlánrészt vállalt Montenegró felkészítésében a NATO-tagságra, különös tekintettel a katonaszakmai fejezetre" – mondta. Az elnök emlékeztetett arra is, hogy a magyar állam segített a montenegrói hadsereg reformjában, sőt a két ország − például az afganisztáni misszióban − közös tapasztalatokat is szerzett.

A két ország közötti kapcsolat nem új keletű: 2013. augusztus 30-án Podgoricában írták alá Magyarország és Montenegró védelmi miniszterei a kétoldalú katonai együttműködésről szóló megállapodást. Mindezt megerősítve, még abban az évben dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök Montenegróba utazott, ahol megbeszélést folytatott partnerével a regionális együttműködés kérdéseiről, a NATO-csatlakozással kapcsolatos tapasztalatokról, valamint a képzés-kiképzési együttműködés lehetőségeiről.

1595994041

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária