Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Montenegrói vereség

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 27. 19:16

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Tegnap 745 szerb fogoly érkezett ide (Mosztár), akik montenegrói területen jutottak fogságra. Köztük van egy ezredes is" – derül ki a Pesti Naplóból. „A foglyok, akik rendkívül kimerültek, elbeszélik, hogy a szerb főparancsnoksághoz távirat érkezett, amelyben a montenegrói hadsereg közli, hogy nem lesznek már képesek ellentállani, ha nem jönne idejében az orosz segitség."

„A szövetségesek nagy győzelme Varsó körül" címmel jelenik meg egy cikk a Népszava címlapján. „Az a győzelem, amelyet a szövetségesek a minap Varsó körül, Lovicnál arattak az oroszokon, csak most bontakozik ki a maga roppant arányaiban. (…) A halottakon és sebesülteken kivül körülbelül negyvenezer foglyot vesztettek is az oroszok, akiktől azonkivül töméntelen hadiszert is zsákmányoltak: száz ágyut, százhatvan lövőszerkocsit és százhatvanhat gépfegyvert."

„A lengyelországi harctéren a német legfőbb hadvezetőség jelentése szerint tegnap döntő harcok nem folytak" – tudósít a Pesti Hírlap. „Ugyanezt jelenti más szavakkal a mi vezérkarunk is, amikor megállapítja, hogy a lengyel arcvonalon a tegnapi nap aránylag nyugodtan telt el. Úgy látszik Lengyelországban egy hétig tartó szakadatlan harcok után most készül fel mindkét fél a harcok folytatására s így az, hogy döntő harcok egy-két napig nem folynak, csak látszólagos nyugalmat jelenthet, mert ez alatt az oroszok is és a szövetségesek is megteszik az előkészületet a további küzdelemre."


(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595983515
Címkéklapszemle