Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatásáról biztosította Ukrajnát a NATO európai főparancsnoka

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 27. 18:10

Támogatásáról biztosította Ukrajnát november 26-án, szerdán Kijevben Philip Breedlove, a NATO európai főparancsnoka, aki egyúttal aggodalmát fejezte ki az Oroszország által annektált Krím félsziget militarizációja miatt.

Az amerikai tábornok szerdán az ukrán fővárosba látogatott, ahol találkozott Arszenyij Jacenyuk kormányfővel, és fogadta őt Petro Porosenko államfő is.

„Ukrajna nincs egyedül a válság idején" – hangsúlyozta Breedlove újságírók előtt az ukrán államfővel és a miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után. Mint mondta, „nagyon nyugtalan" amiatt, hogy Moszkva cirkáló és légvédelmi rakétákat telepít az eredetileg Ukrajnához tartozó Krím félszigetre. A NATO európai főparancsnoka szerint ez a Fekete-tenger egész térségére nézve fenyegetést jelent. Hozzátette: fél attól, hogy Moszkva nukleáris fegyvereket is telepíteni fog a félszigeten.

Az utóbbi hetekben Oroszország megerősítette katonai jelenlétét az Ukrajnától márciusban elszakított területen. Szerdai értesülések szerint 14 harci repülőgépet telepített a félszigeten lévő belbeki repülőtérre, továbbá bejelentette, hogy 2020-ig több mint 1,75 milliárd eurót (535,5 milliárd forintot) áldoz a Fekete-tengeri Flotta fejlesztésére.

Breedlove beszélt arról is, hogy Kelet-Ukrajnában továbbra is működnek orosz erők, amelyek szerinte az ukrán kormány ellen harcoló szakadárok „gerincét" adják.

Jacenyuk leszögezte, hogy Ukrajna kész mindent megtenni a nyugati katonai szövetséggel folytatandó hatékony együttműködés érdekében.

Porosenko az elnöki sajtóosztály közleménye szerint köszönetet mondott az amerikai vendégnek az Egyesült Államok által nyújtott támogatásért. Kiemelte, hogy Ukrajnának sikerült kiépítenie egy gyakorlatilag új hadsereget, amelyet erős harci szellem és magas fokú hazaszeretet jellemez. Azt is hangsúlyozta, hogy az ukrán hadseregnek erősítenie kell együttműködését a NATO-val és az Egyesült Államok hadseregével a tapasztalatcsere és a felkészülés javítása terén.

A kijevi vezetés szeretné elérni, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen, ezt azonban Oroszország ellenzi, mivel biztonsági fenyegetést lát az észak-atlanti szövetség keleti terjeszkedésében.