Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múlt és jelen együtt alakítja a jövőt

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. március 18. 8:17

„A múlt tapasztalata, a jelen katonai képessége együtt adhat választ a jövő kihívásaira” – kezdte köszöntőjét Szilágyi Zsolt alezredes, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) parancsnoka az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja (MH BNYK) gyűlésén.

Ezért fontos a hagyományok ápolása, amelynek egyik legfontosabb része a kapcsolattartás a volt katonatársakkal, s az őket egyesítő nyugdíjasszervezetekkel – folytatta a parancsnok, aki az MH BNYK vezetője, Hajdu Gábor nyugállományú ezredes, az ezred egyik korábbi parancsnoka meghívására érkezett a rendezvényre.

A parancsnok tájékoztatta a résztvevőket a „170 éves a Magyar Honvédség", valamint az abba illeszkedő „170 éves a magyar folyami hadihajózás" rendezvénysorozat főbb eseményeiről. Kiemelte az áprilisi „Tavaszi kirajzás", a májusi „Hidak és hídépítők napja", a júniusi nyílt napi és a júliusi „Hadihajózás napja" rendezvényeket. A parancsnok hangsúlyozta, hogy a „170 éves a Magyar Honvédség" jubileumi rendezvényei egyformán fontosak az aktív és a nyugállományú katonák számára, éppen ezért a siker érdekében fontos a két szervezet szoros együttműködése, egymás támogatása.

1599183495
Szilágyi Zsolt alezredes amellett, hogy támogatásáról biztosította a nyugdíjasklubot, annak vezetőségét meghívta egy általa vezetett megbeszélésre a budapesti Irinyi János laktanyába.

A megbeszélésen Hajdu Gábor nyugállományú ezredes, az alakulat volt parancsnoka elmondta: a magyar folyami hadihajózás megalakulásának 170. évfordulója, valamint e jeles eseményről történő méltó megemlékezés nagyon fontos a klub tagjainak is. Ezért az évforduló tiszteletére egy interaktív történelmi vetélkedőt rendeznek Budapesten a Stefánia Palotában május 15-én, ahol iskolások és a nyugdíjastagozat tagjai mérik össze tudásukat. A vetélkedő célja, hogy hozzájáruljon a hazai hadihajós hagyományok ápolásához és ráirányítsa a figyelmet a hazafias nevelés és a honvédelmi oktatás fontosságára. Hajdu Gábor ennek sikeres megrendezése és lebonyolítása érdekében kérte az alakulat támogatását. Szilágyi alezredes megtisztelőnek értékelte a felkérést, amely által valóban kézzelfoghatóvá válik a bevezető gondolat, hiszen a múlt és a jelen katonái adnak betekintést a Magyar Honvédség legrégebbi szakcsapatának gazdag történelmi örökségébe.

Fotó: Ivanyik Alexandra törzsőrmester