Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól teljesített a rakétaezred

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2018. március 18. 7:22

Kihívásokban és szakmai sikerekben egyaránt gazdag évnek nevezte Matyi Tibor alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred megbízott parancsnoka 2017-et a március 13-án megtartott értékelő-feladatszabó értekezleten. A győri alakulat majd minden alegysége és szervezeti eleme „jó” értékelést kapott a tavalyi teljesítményére.

1599183492
Az elmúlt év fő feladatai közül kiemelkedett az MH EUFOR 21. váltás felkészítése és biztosítása, valamint a csehországi Tobruq Legacy 2017 többnemzeti légvédelmirakéta-harcászati gyakorlat és a Tobruq Arrow 2017 éleslövészet. Emellett az ezred természetesen számos hazai rendezésű, nemzetközi gyakorlaton vett részt, valamint a Magyar Honvédség többi alakulatához hasonlóan helytállt a migrációs válsághelyzet kezelésében.

1599183492
Az alakulat megbízott parancsnoka a 2018. évre az elöljárói feladatszabással összhangban prioritásként a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelését célzó Közös Akarat feladatban való részvétel mellett a hazai rendezésű Tobruq Legacy 2018 többnemzeti légvédelmirakéta-harcászati gyakorlatot, valamint az MH EUFOR 23. kontingens váltás felkészítését és biztosítását határozta meg.

1599183493
Az értekezleten Korom Ferenc vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka is elismeréssel szólt az ezred 2017-es tevékenységéröl. „Önök nagyszerű szakmai munkát végeztek és kiválóan helytálltak a missziós feladatokban is, bízom önökben!" A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán az ÖHP parancsnoka kiemelte: a képességfejlesztésből nem marad ki a rakétaezred sem; idén is prioritással bír a Közös Akarat feladatban való részvétel, ugyanakkor nagy hangsúlyt kell fektetni a kiképzésre is. A vezérőrnagy egyebek mellett szólt az aktuális illetményfejlesztésről, mint fogalmazott: „Ez az Önök munkájának elismerése!" A közelgő választásokra utalva kiemelte: az állomány minden tagja számára biztosítani kell, hogy élni tudjon az állampolgári jogával, minden vezetőnek meg kell teremteni ehhez a feltételeket.

1599183493
A győri értékelő-feladatszabó értekezleten többek között részt vett Sáfár Albert dandártábornok, az MH ÖHP légierő haderőnem főnöke, Böcz Lajos Lóránt ezredes, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség Fegyvernemi Osztály osztályvezetője, Huber Tamás alezredes, az MH ÖHP Légierő Haderőnemi Osztály osztályvezető-helyettese, valamint Négyesi Tibor főtörzszászlós, az MH ÖHP vezénylőzászlósa.

Az értékelő-feladatszabó értekezlet záró momentumaként, idén második alkalommal ítélték oda az „Az alakulat katonája" díjat. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka által alapított kitüntető címet huzamos időn át végzett átlagon felüli teljesítmény elismeréseként lehet kiérdemelni. „Az alakulat katonája 2017" elismerést Matetics Dániel törzsőrmester, a 2. légvédelmi rakétaosztály rajparancsnoka vehette át Matyi Tibor alezredestől.

1599183493
Az értekezletet követően Korom vezérőrnagy Matyi alezredes vezetésével körbejárta a győri laktanyát. Az MH ÖHP parancsnoka megtekintette a csapatmúzeumot, a célfelismerő- és szimulátortermet, az állomány irodáit és elhelyezési körleteit, valamint látogatást tett az ezred védett körletében is.

Fotó: a szerző felvételei