Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kutyák a határon

Szöveg: Gyeginszky Andor hadnagy |  2018. március 17. 23:05

A honvédség és a rendőrség közös kutyás csoportja is jelen van a déli határ mentén, feladatuk, hogy felkutassák és elfogják az illegális határátlépőket. A kiválóan képzett németjuhászok és gazdáik éjjel-nappal, nehezen járható útviszonyok között is alkalmazhatók, feladataikat bármilyen időjárási körülmény között képesek ellátni.

1599183490
Alfa, Floki, Joker és Optimusz több sikeres elfogáson vannak már túl, katona és rendőr gazdáikkal egy jól működő csapatot alkotnak. A téli időszakban bőséges és tápláló reggelivel indítják a napot, de a hideg időben kiegészítésül további magas vitamintartalmú táplálékot kapnak, hogy mindig a legjobb formát tudják nyújtani. Fizikailag talán nem is lehet olyan kihívás elé állítani őket, amit ne teljesítenének, de arra oda kell figyelni, hogy nagyfokú koncentrációt igénylő feladatokat körülbelül négy órán keresztül képesek ellátni, ezután fejben elfáradnak. Ezeket a sajátosságokat szem előtt tartva szervezik szolgálatukat, amit kimagaslóan jó eredménnyel látnak el.

1599183490
A kutyás csoportot a déli határ mentén bárhol bevethetik, többnyire az illegálisan hazánkba érkezett személyeket kutatják fel és fogják el. A kutatásban jelentős szerepe van a technikának, az intelligens jelzőrendszernek, a hőkameráknak, de a terepre kiérkezve a kutyás csoporté a főszerep. A határsértők többnyire nehezen járható területeken igyekeznek elrejtőzni, de a négylábúak érzékszervei elől nem tudnak elbújni. Felkészítésük alatt, az MH Katonai Rendészeti Központnál a kiképzők igyekeznek olyan szituációkat gyakoroltatni a kutyákkal, amilyenek előfordulhatnak a határ menti szolgálat közben is. A németjuhászok nem blokkolnak le rossz látási viszonyok között, azonnal reagálnak, ha az elfogott csoportból valaki gazdájukra támad vagy onnan menekülni akar.

1599183490
A kutyás katonák és rendőrök egybehangzó véleménye, hogy adott esetben akár több emberrel is felérnek a jól kiképzett ebek, hiszen senkinek sem jut eszébe őket látva nem jogszerűen viselkedni. A határsértők elfogása mellett jól szerepelnek kísérési feladatokban is az engedelmes jószágok. Márciusban egy ötnapos időszak alatt több mint harminc illegális határátlépőt kutatott fel és fogott el a kutyás csoport.

1599183490
Fotó: a szerző felvételei