Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Balesetnél segítettek a határon szolgáló katonák

Szöveg: Gyeginszky Andor hadnagy |  2018. március 17. 22:42

Segítőkészségükről, lélekjelenlétükről és felkészültségükről tettek tanúbizonyságot a határon szolgáló katonák március 16-án, egy közlekedési balesetnél.

1599183489
A katonák Hódmezővásárhely felé haladtak szolgálati járművükkel, amikor a 47-es főúton, az algyői Tisza-hídnál egy balesetre lettek figyelmesek. Solti Péter százados, helikoptervezető, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Repülőműveleti Főnökségének részlegvezetője és Balázs László szakaszvezető, az MH Bakony Harckiképző Központ Ellenerő Századának géppuskairányzója azonnal kiszálltak szolgálati autójukból és felmérték a helyzetet. Egy kamionnak Trabant ütközött frontálisan, sofőrje kirepült a gépjárműből és a híd járdáján feküdt. Balázs László szakaszvezető a sérülthez sietett, majd az egészségügyi kiképzésen tanultak szerint megvizsgálta a sebesültet, akit súlyos, sokkos állapotban talált. Miután megbizonyosodott róla, hogy van pulzusa és légzése, rögzítette, hogy megelőzze a további sérüléseket. A sokkos állapotra tekintettel szóval tartotta és nyugtatta a balesetet szenvedettet a mentők kiérkezéséig.

Solti Péter százados, aki kutató-mentő szolgálatot ellátó pilótaként rendszeresen frissíti ismereteit kárhelyszínen való ténykedésekből, a kamionhoz érve ellenőrizte a sofőr állapotát, aki nem sérült meg az ütközésben. Ezek után a kamion porral oltóját használva eloltotta a Trabant égő roncsait és megbizonyosodott róla, hogy nem volt utas a gépjárműben. A katonai gépjármű többi utasa ezalatt biztosította a helyszínt és irányította a forgalmat. A mentők és a tűzoltók helyszínre érkezés után átvették a feladatot, a Trabant sofőrjét súlyos-életveszélyes sérülésekkel kórházba szállították.

Fotó: a szerző felvétele