Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy háborús fotókiállítás nyílt a Honvédkórházban

Szöveg: MH Egészségügyi Központ |  2015. március 16. 20:13

Az első világháború eseményeit a magyar hadsereg szemszögéből bemutató fotókiállítás nyílt a napokban Budapesten, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Róbert Károly körúti székhelyén.

http://www.honvedkorhaz.hu/cikk/905
A Nagy Háború centenáriumi emlékéveihez kapcsolódóan ad otthont egy hónapon keresztül az MH Egészségügyi Központ az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság gondozásában létrehozott, közel 60 fényképet tartalmazó kiállításnak. Kovács Imre nyugállományú dandártábornok, a kollekció összeállítója a megnyitóünnepségen elmondta: a munka több éven át tartott. Kezdetben az első világháború előtti képeslapokból, bélyeg- és levélgyűjteményből állt, melyhez több fotót is sikerült társítani. 2013 nyarán kezdődött a rendezés, a lektor dr. Ravasz István alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum muzeológusa volt.

1595989583

Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka üdvözölte a lehetőséget, hogy a központ, mint korábban többször is, egy ilyen jellegű kiállításnak adhat otthont. Hangsúlyozta: ezek a történelmi emlékek szemléltetik, hogy a harcokban részt vett katonáinknak milyen körülmények közt kellett helytállniuk, a családtagjaik milyen veszteségeket viseltek el. Éppen ezért fontos száz évvel később is emlékezni a háború eseményeire és tanulnunk a következményeiből.

A kiállítás képei nyers valójukban mutatják be a fronton harcoló katonák mindennapjait, az egészségügyi ellátástól kezdve a tábori élet nehézségein át a lövészárokharc, a rohamok, a csaták utáni drámai pillanatok megragadásáig.

1595989583

Különleges élményt nyújtanak a háborút megelőző és a közben zajló eseményeket is megörökítő korabeli levelek és képeslapok.

Megjelennek az olaszországi, délnyugati front eseményei, kiemelten az isonzói csatákkal és Doberdóval, mely a veszteségeket tekintve, összevetésben Moháccsal és a Don-kanyarral egyenértékű csapás volt a magyar katonákra és azok családjaira.

A vándorkiállítás − amely a Magyar Honvédség több alakulatánál is megtekinthető lesz − április közepéig látható a Honvédkórház aulájában.

1595989584


Fotó: MH Egészségügyi Központ