Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszavert orosz támadások az egész fronton

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 16. 19:06

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A mai hivatalos jelentések Augusztovtól Lupkovig, a Bobr folyótól a Kárpátokig, újabb orosz támadások meghiúsulásáról adnak hírt"  − számolt be a Pesti Hírlap. „A kárpáti arcvonalon ott is, ahol az oroszok túlerejével kellett megküzdenünk, helytálltunk, a nyugat-galíciai fronton, Gorlice környékén az oroszok támadásaival szemben ugyancsak meg tudtuk tartani a visszafoglalt területet. Lengyelországban, Lopusznótól délre, tehát a Prezedborz-Kielce vonalnak körülbelül a közepén szintén visszavertük az oroszok támadását, éppúgy, mint a németek, akiknek ellenállásán Ravától északra és Novemiasztótól északnyugatra tört meg az orosz előrenyomulás. S a német sikerek folytatódtak azután a frontnak a Visztulától északra fekvő részein is. Az oroszok mindenütt kudarcot vallottak, s mindenütt foglyokat hagytak hátra. S a jelenlegi orosz harctéri helyzetben talán az a legérdekesebb, noha az egész fronton végig az oroszok támadnak, ebben az általános offenzívájukban nincs szervezettség" − állapította meg a publicista.

1595989582

Az újság azt is megírta, hogy „az oroszok főként déli szárnyukat igyekeznek biztosítani, ennek a célnak az érdekében nagyobb erőket vontak el a kárpáti frontokra és délkelet-Galíciába. Ezeknek a tartalékoknak bevonása nem történhetett másképpen, mint úgy, hogy átmenetileg olyan frontokról kellett csapatokat elvonni, ahol aránylag nyugalom volt. Az oroszok a front mögötti akcióikat leplezni igyekeztek különböző hadműveletekkel és támadásokkal, azonban vezérkarunk előtt nem sikerült terveiket titokban tartani. A hadvezetőség felismerte az alkalmas pillanatot, azt kellőképpen kihasználta és így történt, hogy a Pilica mentén, ahonnan az oroszok jelentős erőket vontak el, s ennek leplezése érdekében támadásokat kezdeményeztek csapataink ellen, néhány napig foglalkoztattuk őket. Nemcsak visszavertük az ellenség támadását, hanem az előretolt állásaik elhagyására is kényszerítettük az oroszokat. Lengyelországban a legutóbbi napokban elfoglalt terepszakaszokat biztosan tartjuk. Állásaink kitűnően ki vannak építve annak a feladatnak a teljesítésére, hogy az esetleges orosz előretöréseket eredményesen feltartóztassák."

A Népszava ezen a héten is elmozdult az egzotikus hírek irányába. Közölték például a Daily Chronicle cikkét arról a légitámadásról, amelyet német aeroplánok intéztek a Damblair nevű glasgow-i gőzös ellen. „Péntek délelőtt, mintegy harminc mérföldnyire Essextől, két repülőgép közeledett a gőzös felé délkeleti irányból, mintegy 2000 méter magasságban. A két aeroplán körülrepülte a gőzöst, amely jutát hozott magával Kalkuttából és Dundee felé tartott. Mind a két repülőgép Taube-rendszerű monoplán volt és tisztán lehetett látni a szárnyukra rajzolt vaskeresztet. Három bombát dobtak le, amelyek közvetlenül a hajó közelében estek a tengerbe. A hajónak ügyes manövrirozással sikerült a további támadás elől elmenekülni."

Az újság beszámolt a törökök harcairól is: „Tegnap három ellenséges páncélos hajó három órán át nagy távolságból hosszabb időközökben eredménytelenül bombázta Szmirna erődítési műveit és azután visszavonult. Ma délelőtt hatástalan tüzelésüket ismét egy órán át folytatták. Ez a két bombázás nekünk sem veszteséget, sem kárt nem okozott. Ma délután négy angol hadihajó időközönként ágyúinak hordképességénél nagyobb távolságból bombázta a Dardanelláknál levő erődeinket, és eredmény elérése nélkül visszavonult Tenedoszba. A szaroszi öbölben egy ellenséges cirkálót, amely Harab-Bulair környékét lövöldözte, két gránátunk a hajóhídon ért. Az angolok, akik kísérletet tettek, hogy a Karun folyó mentén, Irakban előnyomuljanak, itt ismét vereséget szenvedtek. Három zászlóalj gyalogság, két gyorstüzelő ágyúval és egy gépfegyverosztaggal, valamint egy század lovassággal március 3-án támadást kísérelt meg Ahvaz környékén levő állásaink ellen. Csapatainknak önkéntesek által támogatott ellentámadása az ellenséget a Karun folyóhoz szorította, miközben az ellenség négyszáz halottat és sok száz sebesültet vesztett."

1595989582

A Népszava írt a hátország problémáiról is: „Olvassuk, hogy az ellenségtől körülzárt Przemyslben minden a legjobb rendben folyik, élelem van bőven, úgyhogy még nagyon hosszú ideig elég lesz a várat védő katonaságnak és a védelmi területen élő polgári lakosságnak. Örülünk, hogy ez így van. Komárom falának oldalán ott áll a híres szűz szobra, amely fittyet hány az ellenségnek, míg talpazatán az olvasható: »Nec arte, nec Marte!« Azaz: Sem fortéllyal, sem fegyverrel! (ezt a várat nem lehet bevenni). Egy ilyen láthatatlan szobornak kellene állania az orosz ellenségtől fenyegetett Monarchia minden fontos pontján. Ámde az ellenség nemcsak hatalmas bástyák és erődítések ellen intézi rohamait, hanem a harcvonalon kívül álló tömegek gyomrán keresztül is ostromolja az országot. Ki akar bennünket éheztetni, hogy kárba vesszen harcoló testvéreink mindent feláldozó hősiessége. Anglia hajóiban bízik, amelyek öt világrészből hordják neki és Franciaországnak az élelmiszereket, ha mindjárt a német búvárhajóktól való rettegés között is. Oroszország éppen úgy, mint emberkészletét, kimeríthetetlennek tartja élelmiszerkészletét is."


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

Címkéklapszemle