Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy szükség van a tárca társadalmi szervezeteire

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. június 3. 14:22

„Nagy szüksége van a Honvédelmi Minisztériumnak az azt körülvevő társadalmi szervezetekre” – mondta Kun Szabó István vezérőrnagy június 2-án, kedden a fővárosban, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület fórumán.

A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolataiért felelős helyettes államtitkára a fórum vendégeként elmondta: a társadalmi szervezetekben − mint amilyen a bajtársi egyesület is − rengeteg szakmai tapasztalat halmozódott fel, ezért is számítanak rájuk az oktatás, tanácsadás és a felkészítés területén.

1595994942

Egy felvetésre elmondta azt is, hogy hamarosan felkerülhetnek a hadkiegeszites.hu című honlapra a halálesetekkel kapcsolatos információk, így a nyugállományú katonák is jelen lehetnek elhunyt bajtársaik temetésein.

A hadisírokkal kapcsolatos kérdésre Kun Szabó István azt válaszolta, hogy rendkívül felkészült szakemberek kezelik a kérdést a tárcánál, így a környező országok magyar hadisírjainak feltárásával is ők foglalkoznak. „A tevékenységüket nem könnyíti meg a sajátos politikai és kulturális helyzet ezekben az országokban, de a szakemberek kiválóan végzik munkájukat" – tette hozzá.

1595994942

A társadalmi szervezetek anyagi támogatásával kapcsolatban rámutatott, hogy már idén és jövőre is hamarabb juthatnak pénzükhöz, hiszen a 2016-os költségvetést most sokkal korábban elfogadták, mint az ezt megelőzőt.

A rendezvényen a kérdések megválaszolása mellett a helyettes államtitkár röviden bemutatta az általa felügyelt szervezetet, a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalt.

1595994942

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária