Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyköveteknek tartott előadást a honvédelmi miniszter

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Dévényi Veronika |  2019. augusztus 28. 17:31

Egy országnak rendelkeznie kell olyan védelmi képességgel, amellyel képes garantálni saját biztonságát – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter augusztus 26-án a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, a nagykövetek számára szervezett misszióvezetői értekezleten.

1596067175

A nagykövetek éves értekezletén a tárcavezető A honvédelmi és haderőfejlesztés az előttünk álló kihívások tükrében címmel tartott előadást. Rámutatott: a világban rendkívül gyorsan változik a biztonsági környezet, ezért a kormány úgy döntött, hogy Magyarországnak erős, korszerű, modern, a kor kihívásainak mindenben megfelelő haderőt kell építenie. Mint mondta, a NATO alapító okirata nem csak a kollektív védelem elvét tartalmazza, de azt is, hogy minden ország köteles olyan védelmi képességet építeni, amellyel képes garantálni saját biztonságát. „Ennek szellemében a kormány vállalta, hogy Magyarország 2024-re a GDP 2 százalékát fordítja védelmi kiadásra, egyben elindította a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot" – mondta a miniszter.

Benkő Tibor hangsúlyozta: térségünkben is csak látszólagos a nyugalom. A Nyugat-Balkán törékeny békéjére jelenleg is több ezer békefenntartó vigyáz, míg az ukrán válság megmutatta, hogyan lehet egy új hadviselési formával, a hibrid hadviseléssel a hagyományos fegyverek nélkül is eredményeket elérni. Mint mondta, a Magyar Honvédség szervesen kiveszi a részét a különböző béketámogató feladatokból, hiszen jelenleg is tizennégy különböző helyszínen látnak el katonáink missziós tevékenységet a világ különböző pontjain, Afganisztántól a Nyugat-Balkánon át Észak-Afrikáig. „Magyarország úgy tartja helyénvalónak, ha a problémákat ott oldjuk meg, ahol keletkeznek. Nem az a megoldás számunkra, hogy egy migrációs hullámmal több tízezer ember érkezzen hazánkba, hanem az, ha a problémákat ott orvosoljuk, ahonnan kiindulnak" – húzta alá a tárcavezető.

1596067175

Benkő Tibor beszámolt a Honvédelmi és haderőfejlesztési Program eddigi eredményeiről, a katonai életpályamodellről, a honvédség és társadalom kapcsolatának még szorosabbra fűzéséről, beszélt a hazafias honvédelmi nevelés fontosságáról és szakaszairól, kiemelte a hazai hadiiparfejlesztés prioritását, valamint a szerződéses és hivatásos haderő, illetve az önkéntes tartalékosrendszer létszámának növelését. Utóbbi kapcsán elmondta, hogy az országgyűlési határozat értelmében 2026-ra 30 ezer fős Magyar Honvédséget és 20 ezer fős önkéntes tartalékos rendszert építenek ki.

A tárcavezető hangsúlyozta: amikor a Magyar Honvédség olyan mértékű átalakításon megy át, mint napjainkban, amikor a technikai beszerzések mellett újraindítják a hazai hadiipart, akkor egyértelmű, hogy a külügyi és külgazdasági politikának szorosan együtt kell működni a haderőfejlesztéssel, a honvédelmi képességek építésével.