Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO az iskolatáskában

Szöveg: Révész Béla |  2018. szeptember 20. 13:58

NATO az iskolatáskában címmel szerveztek konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) szeptember 20-án, csütörtökön. A nyitó előadást Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára tartotta.

1599193100
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter fővédnökségével, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári tagszervezete rendezésében tartották meg a NATO az iskolatáskában című szimpóziumot. A konferencia kísérőprogramjaként dr. Vizy E. Szilveszter, a Magyar Atlanti Tanács elnöke és Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke megnyitotta az „Együtt -Szövetségben" tárlatot is az NKE Dísztermében. A kiállítás látványos fotókkal illusztrálja a Magyarországon NATO alárendeltségben szolgálatot teljesítő egységek – például a Stratégiai Légiszállítási Képesség, a Nehéz Légiszállító Ezred vagy a NATO Erőket Integráló Elem tevékenységét.

1599193100
A konferencia megnyitóján dr. prof. Padányi József vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese köszöntőjében kiemelte:
1599193100
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése örömmel ajánlotta fel a konferencia helyszíneként a hazai tisztképzés bölcsőjét és fellegvárát, hiszen ott tud összekapcsolódni a múlt, jelen és jövő. Mint mondta, az intézmény Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara számára nagy fontossággal bír, hogy a konferencián részt vevő középiskolások egy ilyen emblematikus térben szerezhetnek információkat a Magyar Honvédség értékeiről, eredményeiről és a honvédtiszti utánpótlás képzési formáiról.

A szimpózium nyitó előadását Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára tartotta. Prezentációja elején az utóbbi évek megváltozott biztonsági kihívásairól, s az arra adandó válaszokról beszélt. Mint mondta, az elmúlt tíz évben jelentősen átrendeződött a globális biztonságpolitikai helyzet, s ezzel együtt újra megerősödött a NATO és az egyéb védelmi szervezetek szerepe. „A NATO leghíresebb cikkelye talán az ötödik, amely a kollektív védelem elvét foglalja magába, ám ugyanilyen fontos a harmadik is, amely a tagországok kötelességét mondja ki saját védelmi képességeinek fejlesztése tekintetében, hiszen a szövetség erejét a tagországok összképessége határozza meg" – mondta Szabó István, rámutatva: a kormány és a honvédelmi tárca ennek fontosságát felismerve hirdette meg a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amelynek végrehajtásával a Magyar Honvédség nem csak a térség meghatározó haderejévé válik, de NATO-s és egyéb szövetségi feladatainak is a legmagasabb szinten tud megfelelni.

1599193101
Szabó István államtitkár előadásában érintette a Magyar Honvédség balti térségben vállalt szerepét, különös tekintettel a magyar gépekkel ellátott légtérvédelemre, amely a NATO erejének demonstrálási szándékában kulcsszerepet játszott és fog játszani a jövőben is. Kitért az illegális migráció kérdésére, amelynek visszaszorításában a magyar katonák kiemelt feladatot vállaltak. Mint mondta, a biztonsági kerítés építése, majd a határvédelmi feladatok ellátása érezhetően és azonnal növelte a honvédség társadalmi megbecsülését. „Magyarország szempontjából a magyar emberek biztonsága az első, s megteszünk minden olyan lépést, amely ezt szavatolja. A határvédelem esetében a katonák jelenléte növelte a biztonságérzetet, a civil társadalom pedig köszönetét fejezte ki a Magyar Honvédség felé" – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ennek a sikeres végrehajtásnak is köszönhető, hogy a fiatalok érdeklődése ugrásszerűen megnőtt a katonai pálya iránt.

1599193101
A tárca államtitkára a konferencia témája kapcsán kifejtette: a minisztérium célja az, hogy minél több fiatalt nyerjen meg a honvédelem ügyének, minél szélesebb körben tudja megszólítani a fiatalabb generációk tagjait, akik a jövőben kellő szakmai tudással felvértezve erősíthetik a Magyar Honvédséget. Ebben nemcsak a már most is kiválóan teljesítő tiszt- és altisztképzésnek van kiemelt szerepe, de a középiskolákban elindított kadétprogramoknak és honvédelmi képzéseknek is. Külön kiemelte az ország jelenleg még egyetlen katonai középiskoláját, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumot, amely sajátos képzési rendszerével olyan tudást és értékeket közvetít, amely igazi sikertörténetté tette az intézményt a középoktatási rendszeren belül. Szabó István hangsúlyozta, hogy a honvédelmi nevelés kérdése a tárca számára kiemelt fontosságú terület. Rámutatott: a szakemberek mellett számítanak a pedagógusok segítségére is egy olyan oktatási struktúrában való közreműködésre, amely hitelesen, élményszerűen hozza közelebb a fiatalokhoz a honvédelmi ismeretek segítségével a hazaszeretet, a hazafiasság eszméjének értékeit. Mint mondta, a Honvédelmi Minisztérium ehhez a jövőben is meg fog adni minden támogatást. „Amilyen jövőt választunk gyerekeinknek, olyan lesz Magyarország jövője" – fejezte be beszédét Szabó István, honvédelmi ügyekért felelős államtitkár.

1599193101
A konferencián résztvevők (köztük sok középiskolás diák) a szövetségi rendszer tevékenységének széles spektrumát lefedő előadásokat és beszámolókat hallhattak. Dr. Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője a NATO szerepének fontosságáról, míg Szilárd Antónia, a NATO Public Diplomacy Division munkatársa a szövetség brüsszeli csúcstalálkozó utáni helyzetéről beszélt. Ábrahám Norbert, a Szekszárdi Szakképzési Centrum igazgatója a szövetségi rendszerrel és a Magyar Honvédséggel kapcsolatos ismeretek terjesztéséről a középiskolások körében témakörben tartott előadást, Szabó Tibor alezredes, a NATO Erőket Integráló Elem parancsnokhelyetteseként a Magyar Honvédség feladatkörét mutatta be a NATO-rendszerben, Sajner Gyula, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári felügyelő bizottságának elnöke pedig az iskolai NATO-programokat támogató eszközök témájában tartotta meg előadását.

1599193101
A konferenciát diákprogramok kísérték, a Campus területén a fiataloknak bemutatkozott a Ludovika Zászlóalj, de lézerlövészetet és az MH. 1 Honvéd Hadihajós és Tűzszerész Ezred közreműködésével tűzszerész bemutatót is tartottak nekik.

Fotó: Szabó Lajos zászlós