Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO ellenőrzés Bánkúton

Szöveg: Péter Gergely hadnagy |  2017. március 24. 12:24

Technikai ellenőrzést hajtott végre a napokban a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnoksága (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE) az MH 54. Veszprém Radarezred 3. Gerinc Mérőponton, Bánkúton.

1596029460

Az ellenőrzés célja azt volt, hogy megállapítsa: a NATO légi és rakétavédelmi rendszerébe (NATINAMDS) felajánlott magyar légtérellenőrzési elemek – köztük a 2014-ben hadrendbe állt RAT-31DL típusú, 3D-s, nagyhatótávolságú felderítő radarok – teljesítik-e a szövetség által előírt követelményeket.

Az ellenőrzés során a NATO ellenőrök meggyőződtek a radar technikai állapotáról, hadrafoghatósági mutatóiról, valamint az üzemeltetés biztosítottságáról. Kiemelt figyelmet fordítottak a logisztikai fenntartási szerződésben meghatározottakra, illetve a karbantartási és a mérnöki javítási tevékenység végrehajtására.
A technikai és a logisztikai feltételek teljesülése mellett ugyanolyan hangsúlyt kapott az ellenőrzés során, a katonák felkészültsége és a kötelező speciális ismeretek magas szinten tartása.

1596029461

Mindezek mellett az alakulatnak számot kellett adnia az üzemeltető állomány kiképzettségéről és a hosszútávú kiképzési koncepciójáról is.

Az ellenőrzés értékelése során Zbigniew Labuda alezredes, az ellenőrző csoport vezetője kiemelte: a bánkúti mérőponton mind a radar üzemeltetése, mind az üzemeltető állomány felkészültsége kiválóan megfelel a NATO által támasztott követelményeknek.

1596029461

Fotó: a szerző felvételei

CímkékNATOradar