Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyedszerre is kiadták Bernstein Béla könyvét

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. március 16. 11:06

A Magyar Honvédség megalapításának 170. évfordulója alkalmából szervezett ünnepélyes könyvbemutatót a Honvédelmi Minisztérium Tábori Rabbinátus és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség március 13-án, csütörtökön este a Keren Or Kulturális Központ és Imaházban. A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kötet dr. Bernstein Béla Az 1848/49- iki magyar szabadságharcz és a zsidók című könyvének facsimile kiadása.

1599183444
„A magyar közönség sok megszívlelendő tanulságot fog ezekből meríteni. A magyar zsidók előtt pedig ama bibliai tűzoszlopként fog vezetőül világítani követésre méltó elődeik példája." (1898 augusztus 21.) − olvasható dr. Bernstein Béla könyvének előszavában, Jókai Mór tollából.

A magyar zsidók szabadságharcbeli történetét feldolgozó könyv először 1898-ban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján jelent meg. Dr. Bernstein Béla 1872-ben lett rabbi, majd az Országos Rabbiegyesület alelnöke. Az Izraelita Magyar Irodalmi Társulatnak tagja magyarra fordította Mózes öt könyvét, emellett számos történetírói és irodalmi tevékenységet fejtett ki. 1944 tavaszán deportálták Auschwitzba, ahol mártírhalált halt.

1599183444
A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kötetet dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy ajánlotta az imaházat zsúfolásig megtöltő érdeklődők figyelmébe. „A magyar történelem, a hadtörténelem, a hazai és a nemzetközi feladatok eseményeinek megörökítése és közkincsé tétele a feladatunk. A kiadó több könyv vonatkozásában is igyekszik bemutatni az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban részt vevő zsidó katonák tevékenységét, immár Bernstein Béla írásán keresztül is"- mondta a kiadó vezetője.

A facsimile kiadvány megjelenése alkalmából dr. Gerő András történész méltatta a művet: „1898 a magyar zsidó közösség számára az asszimiláció fénykora. Bernstein Béla az említett időszak hevületének és lelkesültségnek állít emléket" – fogalmazott a történész, beszédét követően pedig dr. Köves Slomó tábori főrabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija köszöntötte az ünnepélyes bemutató résztvevőit.

A könyvbemutatón – mások mellett – dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály főosztályvezetője, Jákob János dandártábornok, a Protestáns Tábori Püspökség püspöke és Máté Sándor alezredes, püspöki titkár is részt vett.

1599183445
Fotó: Tóth László