Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi rendezvényeken a győri honvédek

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2018. március 16. 10:15

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából Győrben és Szombathelyen egyaránt részt vettek a megyei jogú városok önkormányzata által szervezett rendezvényeken, mindemellett pedig a laktanya falain belül sem feledkeztek el megemlékezni a márciusi ifjak hősies cselekedeteire.

1599183441
Az ezred Művelődési Otthonában március 14-én, ünnepi állománygyűlésen a megjelenteket Matyi Tibor alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka köszöntötte, majd Dede Gyula őrnagy, az alakulat kiképzési főnöke ünnepi beszédében felszólított a hős elődök előtti főhajtásra. „A mai napon, 170 év távlatából, emlékezzünk a magyar történelem gyakran sötét égboltján üstökösként ragyogó hőseinkre, a bosszúszomjtól vezérelt győztesek által kivégzett vértanúinkra! Emlékezzünk rájuk, és ne feledjük tetteiket, céljaikat, álmaikat! Ünnepeljük őket, s velük egyetemben ünnepeljük az országot, a nemzetet!"

Az ünnepi állománygyűlés elismerések és kitüntetések átadásával zárult, ám idén nem csak a Tiszti-, illetve az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel különböző fokozatai, valamint „Honvédségért Oklevelek" kerültek átadásra, ugyanis huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájával Gyurán Gábor őrnagy a bronz, míg Szögedi Dezső zászlós az ezüst Szolgálati Érdemjelet is kiérdemelte. Ezen felül az alakulat állományából közel két évtizednyi szolgálat után távozó Szedlák József százados az – ezrednél és jogelőd szervezeteinél tanúsított helytállása emlékére – emléktárgyat vehetett át.

1599183442
Március 15-én a Honvéd Ligetben, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának koszorúzási ünnepségén Radnóti Ákos, a település alpolgármestere mondott beszédet. A Győri Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével színesített megemlékezésen Matyi Tibor alezredes, megbízott parancsnok helyezte el a tisztelet virágait a Rába parti város alakulata nevében.

A koszorúzást követően az ünnepség a Szent István úton folytatódott, ahol az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszszázada fogadta Győr Megyei Jogú Város polgármesterét. Borkai Zsolt köszöntő szavaiban kiemelte: „A város büszke arra, hogy katonai alakulattal bír, amire az ország bármikor számíthat." A polgármester az ezred migrációs válsághelyzet kezelésében végzett feladatairól is elismeréssel szólt és kiemelte: „A légvédelmi rakéta szakmai feladatok mellett, az alakulat folyamatosan szerepet vállal az Európai Unió békefenntartó erőinek kötelékében is." Borkai Zsolt az MH EUFOR Kontingens 21. váltásának napokban hazatért tagjainak a város nevében megköszönte a Bosznia-Hercegovinában végzett munkát, a légvédelmi egység előtt álló kihívásokhoz pedig sok sikert kívánt.

1599183442
Szombathelyen március 15-én, az országzászló katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődő ünnepségen természetesen egy skarlátpiros barettsapkás díszszakasz tisztelgett a nemzeti lobogó előtt. Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ munkatársai által szerkesztett ünnepi műsor később a Savaria Múzeum parkjában folytatódott. A megemlékezés zárásaként dr. Horváth Boldizsár, néhai igazságügy-miniszter szobránál a győri alakulat nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezett el koszorút.

1599183442
Fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados és a szerző felvételei