Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hajóval érkeztek a felsőfokú vezetőképző tanfolyamosok

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. március 16. 13:25

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatói március elején az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél (MH 1. HTHE) tettek látogatást.

1599183446
A Kolonics Attila ezredes vezette, tizenkét főtisztből álló csoportot Szilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. HTHE parancsoka fogadta az MH Hadikikötőben. Az idei látogatás különlegessége az volt, hogy a csapatot reggel a Parlament előtt egy aknamentesítő hajó várta, ezzel érkeztek a látogatás első helyszínére.

Szilágyi Zsolt alezredes részletesen bemutatta az ezred képességeit, feladatrendszerét, missziós tevékenységét, társadalmi szerepvállalását. A tanfolyam résztvevői megtekintették a parancsnoki motorcsónakot és a tűzszerész járőrhajót, valamint a hadihajós kiállítást. Ezek mellett átfogó képet kaptak Pásztor Antal századostól, a Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század parancsnokától a keresőkutyák kiképzéséről, miközben a gyakorlatban is láthatták az összehangolt munka eredményét.

1599183446
Az MH Hadikikötőből az Irinyi János laktanyába érkezve – a közösen elköltött ebéd után – a vendégek testközelből megismerkedhettek azokkal a speciális tűzszerész eszközökkel, amelyekkel a tűzszerész katonák végzik mentesítési feladataikat. A videoendoszkóp, a horogkötélkészlet, a nehéztűzszerész ruha (EOD-9), az aknamentesítő öltözet (LDE), a tűzszerész robotok (Andros F6A, Telemax), a fémkereső (VMH-3), a manipulátorkar (TM600) kapcsán felmerült kérdésekre Horváth Csaba őrnagy válaszolt. Az ezred vezető tűzszerésze a kiállítóteremben beszélt a Magyarországon fellelhető robbanótestek típusairól, a legszennyezettebb területekről, a közszolgálati tevékenységről és a tűzszerész tanfolyamokról.

1599183447
Annak érdekében, hogy a magasabb vezetői beosztás ellátására készülő főtisztek teljes képet kapjanak a tűzszerész munkáról, a Volkswagen T5, a Toyota Hilux tűzszerész járőrautót, a kutyás utánfutóval kiegészített Mercedes Benz 270-et, a Mercedes Benz Unimog 4000-et és a Cougar páncélozott tűzszerész felderítő gépjárművet is megszemlélhették.

1599183447
Fotó: Ivanyik Alexandra törzsőrmester és Katona Gabriella