Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyven éve…

Szöveg: J. L. |  2012. szeptember 4. 18:35

A negyven esztendővel ezelőtt, 1972. április 1-jén a Magyar Néphadsereg szentesi Damjanich-laktanyájába sorkatonai szolgálatra bevonult előfelvételis, egyetemi század egy szakasza tett látogatást a Tisza-parti város kaszárnyájában szeptember első napján.

1595940976
Sorra érkeztek az egykori előfelvételisek szombaton délelőtt a szentesi laktanyához. „Negyven évvel ezelőtt nem voltatok itt ilyen vidámak" – vetette fel valaki, miközben az egykori szakasz tagjai beléptek a kaszárnya kapuján.

Négy évtizeddel ezelőtt tizenegy hónapot töltött ebben a laktanyában az akkori egyetemi század, melynek harmadik szakaszából érkeztek most harmincan egykori emlékeik helyszínére. A találkozót Kolozsi Gyula, volt szakaszparancsnok szervezte. 

A csoportot a szentesi műszaki ezred kommunikációs tisztje, Juhász László százados fogadta, aki tájékoztatta a vendégeket az alakulat jelenlegi szervezetéről, feladatairól.

Az egykori szakasztársak ezt követően bejárták a laktanyát, majd megtekintették a hajdani emlékezetes helyszíneket. Vidáman elevenítették fel emlékeiket és nézték meg a ma már teljesen más funkcióban szolgáló régi épületeket. A legénységi étkezdében a sorban állás kellemes emléke mellett sokan heccelték egymást a negyven éve oly sokszor hallott ukázzal is, azaz „Egészségükre! Föl, vonulj ki!" 

Az ezred csapatmúzeumát tárlatvezetéssel tekinthették meg. A színvonalasan berendezett kiállítás nagy sikert aratott, főleg amikor elérkeztek a saját időszakukat bemutató részéhez. Egymásnak mutogatták a fényképeken a technikai eszközöket, amelyekkel jelenleg már nem rendelkezik az alakulat, ám egykoron ők sokat dolgoztak velük.

Fotók: A szerző felvételei