Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nehézfiúk

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. május 5. 11:17

A Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren települt Nehéz Légiszállító Ezrednél (HAW) tizenkét nemzet tagjai szolgálnak. A ma már jól ismert és elismert katonai alakulat felépítése, mindennapi működése a védelmi képességek csoportosításának és megosztásának remek példája.

1595953563
A pápai HAW „egy személyben" mutatja be azt, hogy a jellemzően csökkenő katonai költségvetések mellett hogyan lehet gazdaságosan és hatékonyan működtetni bizonyos nélkülözhetetlen képességeket. A Pápán települt szállítóezred a közelmúltban érte el a tízezer repült órát.

2008-ban írták alá azt az egyezményt, amelynek alapján a nehéz légiszállító ezred – a sratégiai légi szállítási képesség-program (SAC) keretén belül – végül Magyarországra, az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt. A SAC független nemzetközi együttműködés, melynek fő célja, hogy katonai stratégiai légi szállítási képességet biztosítson a programban részt vevő nemzetek számára. A SAC ugyan bizonyos NATO támogatói struktúrákon alapul, de tevékenysége „átnyúlik" olyan katonai és politikai szövetségeken is, mint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és az EU.

A történelmi jelentőségű megállapodás gyökeresen megváltoztatta az addig csak tartalék repülőtérként működő bázisrepülőtér életét. Sőt, a villámgyors folyamat részeként, 2009 nyarán már meg is érkezett hazánkba az első C–17 Globemaster III.

(A további részletek a Magyar Honvéd magazin május 10-én, pénteken megjelenő számában!)