Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb mészárlás Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 5. 12:20

Újabb mészárlást hajtottak végre a szíriai kormányerők és a velük együtt harcoló alavita milíciák a Szíria nyugati részén lévő Bánjász városánál – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet.

Adataik szerint május 4-én, szombaton legalább 62 holttestet, köztük 14 gyereket találtak Bánjász egyik, szunniták lakta negyedében, Rasz an-Nabában, amelyet előző nap vettek ostrom alá.

„Sikerült azonosítanunk 62 holttestet, de a szám még nőhet, hiszen több tucatnyian vannak az eltűntek" – mondta Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója. A londoni székhelyű szervezet helyi aktivisták segítségével szerzi be a híreket Szíriából.

Csütörtökön már volt egy másik mészárlás a körzetben: a Bánjászhoz közeli kis faluban, Baidában az OSDH szerint legalább ötvenen vesztették életüket.

A szíriai ellenzék szerint az ilyen esetek sokasodása etnikai tisztogatásra utal: ezt a térséget főleg alaviták (Bassár el-Aaszad szíriai elnök legfőbb támaszai) lakják, miközben az áldozatok a szunniták közül kerülnek ki. Az ellenzék szerint ez a módszer ahhoz hasonlít, amelyet a szerb erők alkalmaztak 20 évvel ezelőtt Boszniában.

Az események hatására szombaton szunniták ezrei menekültek el Bánjászból, attól tartva, hogy kormánypárti milicisták újabb mészárlásokat fognak ott végrehajtani. Rami Abdel Rahman szerint hajnal óta családok százai indultak el a közeli városok, így például Tartúsz felé.

A washingtoni külügyminisztérium szombaton közölte: „elborzasztják" a baidai vérengzésről szóló hírek. Egyben figyelmeztetett: az emberi jogok megsértésének felelősei számot kell hogy adjanak tetteikről.

Egyébként Baida volt az egyik első helyszíne a vallási csoportok közti fegyveres összecsapásoknak a több mint két éve folyó szíriai belháború első hónapjaiban: akkor alavita fegyveresek támadtak meg szunnita tüntetőket.

Szíria lakosságának körülbelül 80 százaléka szunnita, míg a rezsim tagjai főként a síita iszlám egyik oldalhajtásának számító alavita közösségből kerülnek ki. Damaszkusz a konfliktus kezdete óta terroristáknak nevezi a lázadókat, akiknek elsöprő többsége a szunniták közül kerül ki. Bánjász egy szunniták lakta kis „sziget" a nyugat-szíriai régió „alavita tengerében", s Rahman szerint a kormányzat mindent megtesz azért, hogy a lázadókat ne engedje be ebbe a térségbe.

Az immár harmadik évébe lépett szíriai konfliktusban eddig mintegy 70 ezren vesztették életüket az ENSZ adatai szerint. A felekezeti törésvonalak mentén is szerveződő polgárháború miatt több mint egymillióan kerestek menedéket a szomszédos Jordániában, Törökországban és Libanonban, és több millióan kényszerültek új otthont választani országon belül.