Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem a különbözőségekre, hanem az azonosságokra kell koncentrálni!

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2015. március 30. 15:50

A szentendrei MH Altiszti Akadémia altiszt-jelöltjei részére tartott cigány népismereti tájékoztató órát Szilárdi László, az Országos Roma Önkormányzat képviselője és dr. Budai Zoltán, az első roma ügyvédi iroda-hálózat alapítója március 27-én, pénteken.

1595990443

A tárca és az Országos Roma Önkormányzat együttműködési megállapodásának egyik fontos eleme a cigány népismereti tájékoztató előadások és beszélgetések megtartása mind a honvéd tiszt-, mind pedig a honvéd altiszt-jelöltek részére.

A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály által szervezett előadás a már évek óta tartó hagyományt folytatta: a tájékoztató során a hallgatók megismerkedhettek a romák színes kultúrájával, értékeivel és hagyományaival, betekintést nyerhettek a cigányság történetébe.

1595990443

Szilárdi László saját tapasztalatain és megélt élményein keresztül beszélt a romákkal kapcsolatos sztereotípiákról, valamint arról, hogy mennyire fontos megismerni más nemzetiségek kultúráját és gyökereit, hiszen ez a tudás segíthet megérteni az esetleges problémák mögött rejlő okokat.

Dr. Budai Zoltán kiemelte: a siker titka az, hogy nem a különbözőségekre kell a hangsúlyt fektetni, hanem meg kell keresni a közös pontokat, közös gyökereket és az azonosságokra kell fókuszálni. Nagyon fontos a szemléletformálás nem csak a többségi társadalom tagjai, de a romák szempontjából is.

A tájékoztató előadást áprilisban kiscsoportos, érzékenyítő beszélgetések követik majd.

1595990443

Fotó: a szerző felvételei