Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nem a múltban kell élnünk, de ismernünk kell a múltat”

Szöveg: Takács Vivien |  2014. június 21. 20:06

„Nem a múltban kell élnünk, de ismernünk kell a múltat” − mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a „Négy éven át vérben és vasban” címet viselő vándorkiállítás megnyitóján a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban június 21-én, a Múzeumok Éjszakáján.

1595974245

A honvédelmi tárca vezetője hangsúlyozta: minden embernek ismernie kell az első világháborút, amely megváltoztatta a világot, amelyben kontinensünk egész nemzedéke veszett el. „Mindnyájunknak ismernünk kell ezt a kort, azért, hogy soha többé ne legyen háború."

Továbbá elmondta, hogy a most élő nemzedéknek is meg kell ismernie az első világháború ideje alatt történt eseményeket, azért hogy megértse, milyen értékes a szabadság és a békés élet lehetősége.

1595974245

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök indította útjára a vándorkiállítást. Beszédében elmondta: ennek a kiállításnak üzenete van a katonák és a polgári társadalom számára egyaránt. Hangsúlyozta, hogy ez a tárlat szemlélteti, hogy miként szenvedett az ország lakossága: „legyen ez példa mindenki számára, hogyan kell összefogni és a békét szolgálni."

A Múzeumok Éjszakáján egy harminckét tablóból álló első világháborús vándorkiállítás felavatásával indítja négy éven át tartó megemlékezés-sorozatát a múzeum. A kiállítást a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál és helyőrségében bemutatják – mondta dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

1595974246

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária