Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nem az örökölt névtől lesz valaki híres, hanem a tettei miatt”

Szöveg: Takács Vivien |  2015. szeptember 8. 7:19

Ellenállhatatlan vonzerővel bíró férfi. Híres kalandor. Madagaszkár királya. Ki ő? Gróf Benyovszky Móric, aki 229 évvel ezelőtt, 1786-ban halt meg. A neves utazó életéről leszármazottjával, Benyovszky Móriccal beszélgettünk.

Ön egyenes ági leszármazottja a híres utazónak?

Benyovszky Móric egyenes ági leszármazottait épp oly kalandos követni, mint a híres utazó életét tanulmányozni. Madagaszkár „királyának" csak lányai – Benyovszky Zsófia és Benyovszky Róza – születtek, de a későbbiekben többször is „kiegyenesedett" a családfa.
A vérvonal követéséhez szükség van Benyovszky Móric édesapja, Benyovszky Sámuel valamint az ő testvére, Benyovszky Pál megemlítésére is. Pál dédunokája Benyovszky Lajos, aki feleségül vette Ocskay Erzsébetet. A választással visszatért a vérvonal: Ocskay Erzsébet nagymamája Benyovszky Zsófia, a híres utazó leánya.
A grófi méltóság csak fiúágon öröklődhetett, amelyet Móric testvére, Benyovszky Emánuel vitt tovább. Unokája Benyovszky Sándor, akinek viszont nem született gyermeke. Sándor a grófi méltóság megtartása érdekében örökbe fogadta Lajos fiait, Benyovszky Móricot valamit Benyovszky Rudolfot. Tudom, nem egyszerű követni… A híres utazó óta egyébként én vagyok az ötödik Benyovszky Móric.

1595999760
A családfa…

Mit tud Madagaszkár királyának életéről?

Benyovszky Móric 1746-ban született a Nyitra vármegyei Verbón. Katonának készült, apja halálakor éppen Lengyelországban tartózkodott. Távolléte alatt kiforgatták vagyonából, amelyet fegyverrel próbált visszaszerezni. Emiatt száműzték szülőföldjéről, Lengyelországba menekült, ahol részt vett az 1767-es lengyel nemesi felkelésben. A felkelést az oroszok leverték és innen indult száműzetése. Megjárta Szibériát, Kamcsatkát, ahol részletes tanulmányokat készített a térség növény és állatvilágáról. Raboskodása alatt felkelést szervezett, műveltségét és nyelvtehetségét felhasználva kiáltványt fogalmazott meg, amely a későbbi forradalmi megmozdulások alapjául szolgált. Fogságából megszökve visszatért Európába, majd francia megbízatásból újra útra kelt Madagaszkár felé.
A sziget gyarmatosítása során az őslakos malgasok rokonszenvét elnyerve királyukká választották. Végül a szigeten egy francia golyó oltotta ki életét.


Az valóban igaz, hogy Benyovszky Móric születési dátuma a mai napig vitatott?

Igen, ugyanis a korabeli iratok sajnos nem pontosak: az egyik vélekedés szerint 1741. a másik szerint 1746. A kétkedést az okozza, hogy részt vett a hétéves háborúban (1756-1763) és nem mindegy, hogy egy csatában tíz éves kisfiúként vagy tizenöt éves már majdnem felnőttként volt jelen. A mai tudomány állása szerint a helyes születési dátum az 1746.

1595999761
Gróf Benyovszky Móric (1746-1786), a híres utazó


Akad néhány írás, amelyekben negatív színben tüntették fel az utazót…

Valóban léteznek ilyen írások, ezekben azt mondják róla, hogy szélhámos, esetleg csempész volt. Van pár tisztázatlan esemény is az életében, de felfedezői tevékenysége vitathatatlan. Mindenképp korának egyik kiemelkedő alakja volt, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint, hogy tetteiért 1778-ban Mária Teréziától grófi rangot kapott.
Életével sok neves író, többek között Jókai Mór is foglalkozott. Kalandjait magyar-csehszlovák rendezésű, „Vivát Benyovszky!" című sorozat is megörökítette. Benyovszky Móric emlékének ápolására 2002-ben megalakult a Magyar-Madagaszkári Baráti Társaság, amely azóta aktívan részt vesz minden eseményen, ahol Benyovszky neve felmerül.


1595999761
Milyen érzés, hogy „kékvér" folyik az ereiben?

Büszke vagyok rá, hogy ilyen híres felmenőim vannak. Büszke vagyok, hogy ebben a családban nőhettem fel, szüleimtől, a családtól nagyon sok pluszt kaptam, amelyeket igyekszem hasznosítani, kamatoztatni és maradéktalanul továbbadni. Nem az örökölt, kapott névtől lesz valaki neves vagy éppen híres, hanem a tettei miatt. Igyekszem méltóan viselni a nevet és minden alkalmat megragadni, hogy Benyovszky Móric neve beivódjon a köztudatba.
Továbbá fontosnak tartom dédapámról, aki szintén Móric volt (bal oldali képünkön) is megemlékezni. Baranya vármegye főispáni tisztségét háromszor ellátta, Pécs város országgyűlési képviselőjének pedig kétszer is megválasztották. Felújíttatta a siklósi várat, fontos közéleti személyiség volt, sokat tett a térségért.

Van olyan családi hagyomány, amelyet a mai napig is megőriznek?

Igen. A családban az elsőszülött fiú hagyománytiszteletből a Móric nevet kapja. Ezenkívül a család rendelkezik címerrel, amely a pecsétgyűrűn is szerepel. Én a gyűrűt középiskolai ballagásomkor kaptam meg.

Érte önt bármiféle megkülönböztetés a grófi felmenők miatt?

A név viselésének két oldala van. Mivel könnyen megjegyezhető, esetleg már hallottak is róla, ezért akár pozitív vagy negatív dolgot teszek, az maradandó.
Pár évvel ezelőtt egy álláspályázatra elküldtem az önéletrajzomat, és az alábbi választ kaptam:
„Kedves Móricka!!
Nagyon érdekesnek találtam a jelentkezésedet a pozícióra. Bárcsak mondhatnám, hogy valamennyi feltételnek megfeleltél!
Kérlek, ha valóban érdekel pozíció, valós adatokkal add be a pályázatod. Ha nem, akkor kérlek, mellőzd az ilyen komolytalan lépéseket, mert azoktól veszed el az időt és energiát, akik nagyon szeretnének nálunk dolgozni!"

A hölgynek válaszoltam, de erre már nem érkezett visszajelzés:
„Örömmel értesülök róla, hogy hallott már Benyovszky Móricról, egy személyes találkozó alkalmával szívesen mesélek a családom történetéről!
Üdvözlettel,
Benyovszky Móric"

1595999761
Benyovszky pecsétgyűrű

Sokan élnek még a Benyovszky leszármazottak közül?

Szerencsére igen. Tudomásom szerint velem együtt tizenketten, szerte a világban.

1595999761
Azt jól tudom, hogy az ön dédnagymamája Batthyány Lujza volt? Hogy került a Benyovszky család rokoni kapcsolatba a Batthyány családdal?

A Batthyány családdal dédapám került közvetlen kapcsolatba, akinek a felesége gróf Batthyány Lujza volt (jobb oldali képünkön). Lujza a világháborúban önkéntes vöröskeresztes ápolónőként dolgozott. Házassága után is aktívan támogatta a szegény gyermekek étkeztetését és az ifjúsági mozgalmakat. Férje 1936-os halála után egyedül nevelte két fiúkat, Móricot és Pált. Lujza nagyon sokat tett azért, hogy a család megtarthassa és továbbvigye mindazt a neveltetést és kultúrát, amelyet mind ő, mind pedig férje képviselt.


Azt most már megtudtuk, hogy kik az ön felmenői. Azonban arra még kíváncsi lennék, hogy ön mivel tölti a hétköznapjait?

Közgazdászként végeztem a Pécsi Tudományegyetemen. Jelenleg egy bankkártya tranzakció feldolgozó központban dolgozom, előtte kilenc évig bankszektorban tevékenykedtem. Munka mellett asztaliteniszezem, illetve nemrég kezdtem el programozást tanulni. Fontosnak tartom a folyamatos tanulást, a látókör és a mindenkori tudás szélesítését, mert elengedhetetlen a mai világban.

És azt tudta, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, azaz a volt Honvéd Táncszínház előadást tart „Benyovszky" címen a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon?

Igen, hallottam az előadásról, de sajnos még nem állt módomban megtekinteni a művet. Eddig csak pozitív visszajelzéseket hallottam a darabbal kapcsolatosan, amit mindenképpen meg fogok nézni. 

1595999762
Benyovszky Móric napjainkban…

Fotó: magánarchívum