Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csak könyvből tanulnak

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. december 7. 19:21

A kecskeméti repülőbázison tartottak katonai alapismeretek órákat a Gáspár András szakközépiskola végzős rendészeti osztályainak a tanulói. A diákokat Szabó János nyugállományú ezredes kísérte el a laktanyába, hogy megismerhessék a katonák élet- és szolgálati körülményeit. 

Három gyakorlati órát tartottak a katonai alapismeretek tantárgy keretében az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a kecskeméti Gáspár András szakközépiskola 12/c és 12/d rendészeti osztályainak a tanulói. A diákokat kísérő Szabó János nyugállományú ezredes elmondta: a mostani kihelyezett foglalkozás azért volt nagyon aktuális, mert a tanterv szerint a végzősök most tanulnak az alegységek szolgálat feladatairól, a kiképzési tervek összeállításának folyamatáról és a bennük foglaltak végrehajtásáról, a katonák járandóságairól, ellátásukról, elhelyezési körülményeikről.

1596024339

A diákokat Nagy Viktor őrnagy, a bázis kiképzési főnökének helyettese köszöntötte, a foglalkozásokat pedig Dániel Viktor főhadnagy tartotta. A rendhagyó tanítási nap talán leglátványosabb része az alapkiképzésen résztvevő újoncok harcászati kiképzésének megtekintése volt, amelynek keretében katonák a helységharcot gyakorolták.

Az órák – az alaki szabályzatban meghatározottak szerint – a csoport kijelölt tagjának jelentésével kezdődtek, a bázis területén az osztályok kötelékben mozogtak. A tanulók többségének azonban nem volt szokatlan a katonás rend és a fegyelem. Június utolsó két hetében ugyanis ötvennégyen közülük részt vettek az alakulat, középiskolások részére szervezett pályára irányító honvédelmi táborában.

A kecskeméti repülőbázis négy évvel ezelőtt kapcsolódott be a Gáspár szakközépiskolában folyó KatonaSuli-programba. Az együttműködés keretében a katonák rendszeresen részt vesznek az iskola rendezvényein, segítik a honvédelmi napok előkészítését és lebonyolításukat, a katonai alapismeretek tantárgy keretében pedig élménybeszámolókkal színesített rendhagyó órákat tartanak. A diákokat pedig évente legalább egyszer meghívják a bázisra.

1596024339

Fotó: Horváth Erik

CímkékKatonaSuli