Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem döntenek orvosszakmai kérdésekben a kórházparancsnokok

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. április 26. 21:17

A kórházparancsnokok a járványügyi helyzet kezelésével összefüggő feladatokban vesznek részt, és semmilyen egészségügyi vagy orvosszakmai kérdésben nem döntenek – mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter április 26-án, a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában.

1596078514

Amennyiben szükséges, a Magyar Honvédség tudja növelni a járványügyi védekezésben résztvevő, jelenleg is több mint kétezer katona létszámát – fogalmazott Benkő Tibor. Mint a honvédelmi miniszter elmondta: közel tízezer katona még mindig rendelkezésre áll, hogy még hatékonyabban tudják ellenőrzni a különböző szabályok betartását, ha a helyzet úgy kívánja. Benkő Tibor a beszélgetés során hangsúlyozta: továbbra is nagyon fontos, hogy az állampolgárok betartsák a kijárási korlátozásokat.

A honvédelmi miniszter a műsorban szót ejtett az idősotthonok fertőtlenítéséről, amelyet a honvédség vegyivédelmi kötelékének tagjai végeznek különböző módszerekkel. E feladatokban jelenleg több mint hétszáz katona vesz részt az ország különböző pontjain, együttműködve az intézmények vezetőivel. Benkő Tibor hozzátette: azokról a fertőtlenítésekről van szó, amelyekre az intézmények vezetői igényt tartanak. A katonák mindvégig velük egyeztetve mentesítik az idősotthonok közösségi helyiségeit, külterületeit, figyelemmel arra, hogy ezekben az intézményekben súlyos betegségekben szenvedők is lehetnek. A miniszter elmondta: amennyiben szükséges, a katonák akár az ország összes idősotthonát végigjárják, és ahol szükséges, oda vissza is térnek majd.

Benkő Tibor jónak ítélte a kórházparancsnoki rendszer eddigi tapasztalatait. Jelenleg ötvenegy intézményben tölti be katona a kórházparancsnoki tisztséget. „Érzik az orvosok, főigazgatók: azért vagyunk ott, hogy segítsünk. Elsősorban az a fontos, hogy a járványügyi helyzet kezelésében vegyünk részt, segítsük a beérkező anyagok átvételét, ellenőrzését, gondoskodjunk róla, hogy időben megérkezzenek ezek az anyagok, és ezzel együtt a kórházak és az operatív törzsek közötti konkrét és közvetlen kapcsolatot is meg tudjuk valósítani" – mondta el a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor hangsúlyozta: ez a hatáskör a jövőben sem változik, a kórházparancsnokok semmilyen egészségügyi, orvosszakmai kérdésben nem döntenek, így – egyes sajtóhírekkel ellentétben – természetesen abban sem, hogy mely ágyakat kell felszabadítani, illetve a betegek közül kiket kell hazaküldeni vagy benntartani. „Ez orvosszakmai kérdés" – szögezte le a honvédelmi miniszter.

Mint a műsorban elhangzott, a honvédség kész arra is, hogy részt vegyen a gazdaság újjáépítésében. A haderő szívesen látja és foglalkoztatja a szolgálatra alkalmas fiatalokat, illetve biztosítja ehhez az átképzést is. Benkő Tibor hozzátette: a jelenlegi helyzetben kicsit más eljárásrendben veszi fel a fiatalokat a honvédség, a jelentkezés fizikai feltételein némiképp enyhítettek, de az egészségügyi és pszichikai alkalmassági vizsgálatokat a megszokott rendben végzik. Az utóbbi hetekben egyébként sokkal magasabb számban jelentkeznek katonának mind a fiatalok, mind a középkorosztály tagjai, hiszen látják, hogy a Magyar Honvédség kiszámítható pályát biztosít, és a rendkívüli helyzetben sem elbocsátja az embereket, hanem még inkább igényt tart rájuk. A miniszter arról is szólt, hogy a honvédelmi irányító törzsek mintegy százöt, az ország lakossága szempontjából létfontosságú vállalatnál vannak jelen.

Az adás felvétele itt tekinthető meg.