Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem készült fel egy modern háborúra az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. május 5. 9:32

A Habsburg-monarchia történetének leghosszabb békeidőszakát élte át 1867 és 1914 között. Ám az időközben lezajló annexiós válság rámutatott arra, hogy ha meg akarja tartani nagyhatalmi pozícióját, kénytelen hadseregének modernizálására, amit egyre jobban szorgalmaztak az Osztrák−Magyar Monarchia katonai vezetői és Ferenc Ferdinánd trónörökös.

Az akadozva haladó fejlesztésekről és a közös hadsereg első világháborús esélyeiről dr. Balla Tibor alezredest, a HM HIM Hadtörténeti Intézet osztályvezetőjét kérdeztük.

A Habsburg-monarchia 1867 és 1914 között több mint négy és fél évtizedes, a korábbi történetéhez képest nagyon hosszú békeidőszakot élt át. Ez idő alatt a haderő csupán néhány rövid hadjáratban vett részt. 1869-ben a Cattarói-öböl környékén kitört lázadás leverésére, 1878-ban Bosznia és Hercegovina katonai megszállására, 1882-ben a Hercegovinában és Dél-Dalmáciában kirobbant fegyveres felkelés megfékezésére vetették be a közös hadsereget és benne jelentős számú magyar alakulatot. A dualista állam hadseregének az 1882-es felkelés leverése után az első világháború kitöréséig többször már nem volt alkalma hadműveletekben részt venni.

A birodalomnak gyarmatok híján nem kellett másik kontinensen csapatokat állomásoztatnia. Így nem csoda, hogy az európai nagyhatalmak közül Ausztria-Magyarország hadereje rendelkezett a legkevesebb harci tapasztalattal 1914-ben − mutatott rá Balla Tibor. A történész véleménye szerint a világszerte megvívott helyi háborúk a nagyhatalmak többségében átírták a hadművészet alapelveit. A búr háborúban már tömegesen alkalmazták a géppuskákat, a gyorstüzelő tábori ágyúkat, páncélvonatokat, sőt állásháború is kialakult. Az orosz−japán háborúban a felsoroltakon kívül a gyalogság zárt tömeg helyett rajvonalban támadott, a tüzérség fedett tüzelőállásból tüzelt, a katonák a terep színébe olvadó ruhát viseltek, először alkalmazták nagyobb tömegben az aknavetőket, kézigránátokat, mozgókonyhákat, a haditengerészetnél a torpedókat, s az utánpótlás egyre növekvő fontossága is bebizonyosodott.

1595971505
A búr háborúban már tömegesen alkalmazták a géppuskákat

A Balkán-háborúk alatt a koalíciós hadviselés elveit a gyakorlatban is kipróbálták, használták a repülőgépeket, a páncélgépkocsikat, a kerékpárokat, a drót nélküli távírót, a fedett tüzelőállásból történő tűzvezetést, megjelentek a légvédelem elemei.
A katonai delegátusok jelentéseiből a vezérkarok ismerték a szemben álló felek nagyságát, a bevetett fegyverek hatását, és a hadászat megváltozásáról, az alkalmazott harcászati módokról is rendelkeztek ismeretekkel. A történész kiemelte: a megfigyelők által gyűjtött harctéri tapasztalatokat, valamint a hadműveletekből levont és megfogalmazott tanulságokat az osztrák−magyar katonai felső vezetés a haderő fejlesztése során alig vagy egyáltalán nem vette figyelembe. Már az is jelentős újításnak számított, hogy a gyalogságnál bevezették a terep színébe jobban beleolvadó csukaszürke tábori egyenruhát.

A vezérkar úgy értékelte, hogy a helyi háborúk speciális körülmények között zajlottak, egy európai nagyhatalmak közötti háborúban minden másként fog történni. Mindehhez járult a politikusok részéről tapasztalható konzervativizmus, akik nem a jelentőségéhez mérten értették meg a harceszközök robbanásszerű fejlődését, a hadászatra és a harcászatra gyakorolt hatását, a hadügyi reformok szükségességét. A történész kiemelte, hogy az uralkodó maga is élen járt a technikaellenességben. Egy 1906-ban rendezett hadgyakorlaton első ízben jelent meg egy páncélgépkocsi, melyet a rövidlátó Ferenc József minden katonai jelentőséget nélkülöző játékszernek minősített és elvetette annak alkalmazását, mert az megrémíti a lovakat. Nem csoda hát, hogy a politikusok többnyire szívesen engedtek a parlamenti delegációk követeléseinek és törölték Conrad von Hötzendorf vezérkari főnök igényeiből a létfontosságú fejlesztéseket.

1595971506
A páncélkocsit Ferenc József játékszernek minősítette

A magyar parlamentben Tisza István szorgalmazta a hadseregreformot, ezen belül az újoncok számának növelését és a kiadások emelését. Úgy vélte, ennek halogatása a Monarchia katonai pozícióját gyengíti és Magyarország biztonságát ássa alá. Az ellenzék kifogásolta, hogy a közös hadseregen belül nem érvényesül kellően a magyar befolyás, ezért a véderőtörvény körüli parlamenti csatározásokban ismét az obstrukció eszközével élt. Végül Tisza, akinek meggyőződése volt, hogy a külügyi helyzet katonai készültséget indokol, erőszakkal törte le az ellenzéket, s vita nélkül szavazásra tette fel a véderőtörvényt, amit a többség el is fogadott.

Ám mindez megkésve, 1912-ben történt – tette hozzá Balla Tibor.
Mindezeknek köszönhetően, párosulva az állandóan alacsony szinten tartott katonai kiadásokkal, a Habsburg-monarchiában a haderő fejlesztése elmaradt más államokkal összehasonlítva, új fegyvereket, technikai vívmányokat, háborúban nélkülözhetetlen felszereléseket csak késve vagy egyáltalán nem vezettek be, a meglévők nagyobb része elavultnak számított, jócskán rászorult a korszerűsítésre. A lovasság rikító színű piros-kék egyenruhában rohamozott a világháború kezdetén, nem volt szuronya és gyalogsági ásója. A tüzérség általában nem érte el a várható ellenfelek hasonló fegyvernemének a szintjét. A modern mozsarakból és más korszerű, csőhátrasiklásos lövegtípusokból csak keveset gyártottak. Ezek lőtávolsága alatta maradt a későbbi ellenségek lövegeiének. Az osztrák−magyar nyolc centiméteres tábori ágyú ötszáz méterrel kisebb távolságra hordott, mint az orosz és a szerb hadsereg ilyen kaliberű ágyúja. A tüzérségi lőszerek esetében a hadvezetés a srapnelek gyártásának adott elsőbbséget, noha a gránátok többféle felhasználást tettek lehetővé, s a lőszerutánpótlás a termelés szervezetlensége miatt a világháború egész ideje alatt megoldatlannak bizonyult.

1595971506
Kevés modern ágyúval rendelkezett az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege

Az 1895 mintájú modern Mannlicher-ismétlőfegyverekből csak nyolcszázezer darab állt hadrendbe a háború kezdetéig, ami a tömeghadseregek korában nem volt túl fényes teljesítmény. A többi, csaknem kétmillió puska a szerb és orosz vetélytársainál gyengébb minőségű, 1886−1890 között gyártott vagy teljesen elavult egylövetű volt. A Schwarzlose-rendszerű géppuskákból a többi európai hatalom hadseregéhez képest csak kevés, mindössze ezerhatszáz támogatta a gyalogság és a lovasság harcát. A harctéri ellátást biztosító mozgókonyhákból is kevés állt rendelkezésre. Nem rendszeresítettek – az állásháborúban később oly hasznosnak bizonyult – könnyű gyalogsági ágyúkat, aknavetőket és kézigránátokat.

Lemaradt a hadvezetés a repülőgépek fejlesztése terén is, mindössze negyvenkét harci és negyven gyakorlógéppel bírt, szemben ötszáz orosszal. A motorizálás terén is komoly hiányosságok mutatkoztak, néhány nehézlöveg motoros vontatóján kívül a birodalom csak négyszáz tehergépkocsit és mindössze néhány páncélgépkocsit, valamint motorkerékpárt tudott felmutatni. A tények ismeretében kijelenthetjük, hogy 1914 nyarán az osztrák−magyar hadsereg nem volt felkészülve a Nagy Háborúra – értékelte Balla Tibor.

1595971506
Az osztrák-magyar hadsereg nem volt felkészülve a Nagy Háborúra

A felkészületlenség mellett a haderő alkalmazására vonatkozó hadászati és harcászati, valamint kiképzési alapelvek is tévesnek bizonyultak. A hadseregen belül a fő és csatadöntő fegyvernemnek a gyalogságot tekintették, amely a frontális támadásban látta a siker megszerzésének és a győzelem elérésének egyedüli lehetőségét, csupán a természetes terepakadályok és domborzati formák mögötti ideiglenes, rövid ideig tartó védekezésre számítottak kiképzése során, árokvédelemre egyáltalán nem. Ez a háborúban sok gondot okozott, mivel az oroszok és a szerbek nagyon is számításba vették ezt az eshetőséget. A lovasságot elsősorban hadászati felderítésre és az ellenséges lovasság, gyalogság, valamint tüzérség rohammal történő legyőzésére, illetve üldözésére képezték ki, gyalogosan vívott harcra szinte egyáltalán nem, a tüzérségnek pedig a gyalogság frontális támadását kellett tüzével támogatnia.

Franz Conrad von Hötzendorf vezérkari főnök a világháború után így ítélte meg az osztrák−magyar szárazföldi csapatok felkészültségét: „Egy haderő értékelésének leglényegesebb tényezői: a katonák száma, a műszaki felszereltség, a kiképzés, a fegyelem és mindenekelőtt az erkölcsi értékrend." Ezen tényezők közül a régi császári és királyi hadseregben a legmagasabb fokon az erkölcsi értékrend állt.

1595971506
Korabeli rajz az egyenruhákról

A háború kezdetén az általában uralkodó jó szellemiség, a fegyelem és a tisztikar által képzett szilárd ragasztóanyag a nemzeti és társadalmi betegségek csíráit is féken tartotta.
A kiképzés − amennyire a szűkös lehetőségek megengedték − a gyalogságnál, a tüzérségnél és a műszaki csapatoknál modern szinten volt, a lovasság külsőségeiben első osztályú, harcászati kiképzése még a régtől fogva megszokott volt, túlnyomórészt a szálfegyverekkel végrehajtott rohamon nevelkedett és a merész támadószellem hatotta át. Csak a háború során tökéletesedett ki a gyalogharcban és vált egyenrangúvá a gyalogsággal.

A katonák száma és a fegyverzet elmaradt a lehetséges és a szükséges mögött. Ez különösen érvényes volt a tüzérségre. A felszerelés is némi kívánnivalót hagyott maga után – idézte a történész.

1595971507
A fegyverzet is elmaradt a szükségestől