Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem műtéti eszközökkel gyógyítanak

Szöveg: Szűcs László |  2017. október 2. 9:19

A reumatológia a mozgásszervi megbetegedésekkel foglalkozó, ezek gyógyítását konzervatív, azaz nem műtéti eszközökkel végző tudományág. A Honvédkórház Reumatológiai Osztálya a Podmaniczky utcai II-es telephelyen található.

1596039387

Egy felmérés szerint a magyar lakosság 15-20 százalékánál diagnosztizálható valamilyen mozgásszervi betegség. Több százezren szenvednek gyulladásos ízületi megbetegedésben, s azok száma sem kevesebb, akiknél a kopásos ízületi betegségek tünetei jelentkeznek. A mozgásszervi megbetegedések konzervatív, azaz nem műtéti kezelésével a reumatológia foglalkozik.

„A Honvédkórház Reumatológiai Osztálya az intézmény kisebb részlegei közé tartozik, mindössze húsz aktív ággyal rendelkezünk" – mondja dr. Ujfalussy Ilona osztályvezető főorvos, hozzátéve: természetesen nemcsak a fekvőbeteg ellátása tartozik az osztály felelősségi körébe, hanem szakambulanciájukon járóbetegek kezelését is végzik; valamint ambuláns infúziós kúrákat folytatnak. Naponta több mint száz beteget látnak el. Mindezt 3 szakorvossal, 10 ápolóval, 1 adminisztrátorral, 4 masszőrrel, 4 fizioterápiás asszisztenssel és 3 gyógytornásszal.

1596039387


Kopások, gyulladások, anyagcsere betegségek

A reumatológiai betegségek több nagy csoportra oszthatók – árulja el a főorvos. Az egyik ilyen az úgynevezett kopásos betegségek csoportja, amelyek elsősorban az idősebb korban fordulnak elő. A legjellemzőbbek a csípő-, a derék- és a térdtáji fájdalmak. A másik csoport pedig a gyulladásos reumatológiai betegségek köre.

„Az ilyen típusú, leginkább autoimmun betegségek a leggyakrabban a fiatalokon jelentkeznek. Egy folyamatosan fennálló gyulladásról van szó, amely amellett, hogy állandó és nagy fájdalommal jár, életminőség romláshoz, rokkantsághoz is vezet. Szerencsére az elmúlt tíz évben ezen a területen nagyon jelentős »gyógyszeres forradalom« zajlott le: egymás után fejlesztették ki az új és hatásos gyógyszereket, így a korábbinál jóval nagyobb hatásfokkal tudjuk ezeket az eseteket kezelni, gyógyítani. Jó érzés, hogy tudunk segíteni azokon a betegeken, akik 10-15 évvel ezelőtt még elvesztették mozgásképességüket és tolószékbe kerültek. Ők ma már akár munkaképességüket is meg tudják tartani. Ami azért nagyon fontos, mert általában fiatal emberekről van szó" – mondja dr. Ujfalussy Ilona, akitől megtudjuk azt is, hogy az osztály egyik specialitása az ilyen típusú betegségek kezelése. Az elmúlt időszakban több mint kétszáz, ilyen betegségben szenvedő pácienst gondoznak ezekkel az új, biológiai szerekkel.

1596039388

A főorvostól megtudjuk azt is, hogy a harmadik nagy reumatológiai betegségcsoportba az anyagcsere betegségek tartoznak – például a köszvény -, de ide sorolják a csontritkulást is. Ez utóbbival kapcsolatban kiemeli: szintén az osztály egyik specialitása, bár a csontritkulás szűrését és kezelését a járóbeteg ellátásban végzik.


Népbetegség

Közismert tény – hangsúlyozza dr. Ujfalussy Ilona -, hogy ma Magyarországon a mozgásszervi megbetegedések népbetegségnek számítanak. Bár a degeneratív betegségek elsősorban idősebb korban gyakoribbak, az emelkedő átlagéletkor miatt a reumatológusok egyre több ilyen esettel találkoznak. Számos kór azonban annak köszönhető, hogy a XXI. századi ember egyre mozgásszegényebb életmódot folytat és az elhízás is szinte minden fejlett országra jellemző. „Azt mondják, ha egy kövér beteg le tud adni 10 kilót, akkor 50 százalékkal csökken a térdízületi panasza. Nekünk nagyon fontos feladatunk az, hogy a betegeinket megpróbáljuk rávenni arra, éljenek egészségesen és mozogjanak rendszeresen. Azaz hetente legalább háromszor, jobb esetben ötször-hatszor járjanak el kerékpározni, úszni, futni" – mondja az osztályvezető főorvos.

1596039388

A reumatológusoknak az a feladata – emeli ki a doktornő -, hogy akit lehet, műtét nélkül, gyógyszeresen, különféle fizikoterápiás módszerekkel tegyenek fájdalom- és tünetmentessé. Azonban ha elfogynak a lehetőségeik, akkor nincs már megoldás, csak a sebészeti beavatkozás. Ezeket az ortopéd szakorvosok, illetve – ha a beteg fájdalmainak oka egy gerincsérv – az idegsebészek végzik. „Ennek is köszönhető, hogy a három szakterület orvosainak nagyon harmonikus összhangban kell egymással dolgozniuk. Szerencsére ez itt, a Honvédkórházban így van" – hangsúlyozza a főorvos.

S, hogy mik ezek a „lehetőségek"? Az egyik ilyen a gyógytorna, amely során a gyógytornász kilazítja a fájós ízületeket, megnyújtja és megerősíti a nem jól működő izmokat. Illetve megtanítja a beteget arra, hogy melyek azok a mozgásformák, amelyekkel elkerülhető, hogy a betegsége újra előjöjjön, és hogyan tudja állapotának rosszabbodását elkerülni. A balneoterápia, azaz a gyógyvizekkel történő kezelés egy másik lehetőség a reumatológus szakorvosok tarsolyában. Főleg Magyarországon, ahol nagyon sok, bizonyítottan hatásos gyógyvíz található, amelyek segítik az izmok ellazulását, valamint fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk is van, szívesen élnek ezzel az adottsággal. „Ezt a terápiát általában degeneratív betegségeknél alkalmazzák" – mondja dr. Ujfalussy Ilona, akitől megtudjuk azt is, hogy a fizikoterápia során pedig elektromos, ultrahangos, mágneses és lézeres kezelésekre is lehetőség van.

1596039388

Megtudjuk: a reumatológiában a kezelések mellett a rehabilitáció is nagyon fontos. Szerencsére a kórházhoz mozgásszervi rehabilitációs osztályok is tartoznak, ezek közül kettő Hévízen van, a harmadik pedig a fővárosban.

Fotó: a szerző felvételei