Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem tudom miről énekeltek, de úgy érzem, hogy értem” – 10 éves a Kanálgép együttes

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Rácz Tünde |  2020. július 4. 8:18

A Kanálgép zenekar idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját. Ez idő alatt rengeteg élményben volt része a tagoknak, akik az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél szolgálnak. Sokáig feldolgozásokat adtak elő, idén azonban megjelent első stúdióalbumuk „Mennek a lányok” címmel, ami az általuk írt dalokat tartalmazza. Céljuk, hogy minél szélesebb körben szórakoztassák közönséget – legyenek azok katonák vagy civilek – és persze saját magukat.

A Kanálgép együttes 2010 őszén alakult, amikor a két alapító tagban, Pesti István főhadnagyban és Beregszászi László főtörzsőrmesterben megfogalmazódott annak igénye, hogy korábbi amatőrként szerzett tapasztalatikra építve, ismét zenekarban játszhassanak. Azóta Lantos Lehel hadnagy és Lakatos Krisztián tizedes csatlakozásával érték el a jelenlegi formációt.

„Saját kedvtelésből kezdtünk el zenélni. Egy alegységben szolgáltunk Lacival és kiderült, hogy mindketten zenélünk. Megálmodtuk az együttest, s a többiek csatlakoztak hozzánk. Szerencsére az alakulat akkori parancsnokának sem volt semmiféle kifogása, így elkezdtük a közös munkát" – árulta el Pesti István, a Kanálgép dobosa.

1596082000

„Vártuk, hogy az ötletből »valami« lesz, és ehhez kerestük az embereket, ami mindig hatalmas izgalommal járt. Folyamatosan építettük az együttest. Voltak tagváltások, minden újítás egy kicsi előrelépés volt, így teljesedtünk ki" – idézte fel a kezdeteket Beregszászi László, az együttes énekese.

„Nem olyan rég értük el a végső formátumot, Lehel csatlakozásával. Ő lett a basszusgitáros, Krisztián pedig a szólógitáros. A váltással kapott egy kis plusz üzemanyagot a zenekar. Krisztián sok számot ír, Lehel a dinamizmust hozta. Szerencsére ő már másképp gondolkodik, mint mi. Például az ő ötlete volt az is, hogy a számokat felvegyük. Korában készítettek rólunk mobiltelefonos felvételeket, de azok borzasztók voltak. Például azért nem hívtam minket el egy motoros találkozóra, mert azt mondták, hogy értékelhetetlen az az anyag, am fenn van rólunk a neten. Szerencsére most már találnak rólunk normális felvételt is. Egyébként ez volt az apropója a lemezkiadásnak is. Szerettük volna, hogy szélesebb körben megismerjenek bennünket, honvédség szerte is" – mondta István.

1596082000

Körülbelül egy év ált rendelkezésükre arra, hogy felkészüljenek az első fellépésükre, ami az ezred által minden évben megrendezett Műszaki Napon volt. Ezt követően több, a Magyar Honvédség által szervezett rendezvényen is szerepeltek, egyebek mellett a Tavaszi Szemle elnevezésű fővárosi programon, valamint Logisztikai Központ csapatünnepén. Kétszer vettek részt a „Lehet egy csillaggal több" című tehetségkutatón, ahol 2012-ben a közönség díjat, 2015-ben pedig a csillag díjat és a legjobb zenekar díját nyerték el. Ezt követően döntöttek úgy, hogy a civil közönséggel is megismertetik magukat, és számos, nem honvédségi rendezvényen is felléptek.

A zenekar kétszer kapott elismerést a Magyar Kultúra Napja alkalmából, sőt, missziókba is hívták őket fellépni. Egyik legnagyobb élményük az EUFOR kontingens által Szarajevóban rendezett Magyar Naphoz kötődik.

„Felejthetetlen volt, mikor körbeálltak bennünket és énekeltek" – mesélte László. 

„Több nemzet katonái is ott szolgáltak és mindenki jól érezte magát. Odajött a fellépés végén egy külföldi srác és azt mondta: »Figyeljetek, nem tudom miről énekeltek, de úgy érzem, hogy értem.«" – tette hozzá István.

1596082000

Hasonlóan kellemes emlékekkel gazdagodtak a lengyelországi Naturalnie Mazury Fesztiválon, ahol szintén nagy szeretettel fogadták az együttest, ők pedig örömmel játszottak a kint élő magyaroknak is.

A tagok igyekeznek összeegyeztetni a zenélést a katonai feladataikkal, amit nagymértékben segít a műszaki ezred parancsnoka azzal, hogy kaptak egy próbatermet a laktanyában, ahol megfelelő körülmények vannak a hangszerek számára, illetve ahol munka után bármikor próbálhatnak. Kötelességeik mellett azonban lassabban haladt, halad az alkotás, mint a civil zenekarok esetében, bár ők amúgy sem a megélhetés miatt játszanak. Ezért is vártak tíz évet az első stúdióalbum kiadásával, hiszen bármikor jöhet olyan feladat – például határvédelem –, amely miatt nem tudnak sem próbálni, sem fellépni. Bíznak abban, hogy a jövőben akár együtt juthatnak ki külszolgálatra, ahol a katonai feladatokon kívül az egész tábornak kulturális élményt nyújtanának, valamint további számokat írnának.

„Az első albumnak nagyon örülünk, mert végre van a kezünkben egy termék, amit mi készítettünk, amire még az unokáink is büszkék lehetnek" – mondta László.

„Reményeink szerint egy éven belül megjelenik a következő album. Minél több saját számot szeretnénk." – tette hozzá István.

Az énekes azt is elárulta, miért pont rockot játszanak.

„Ez a legkirályabb!" – mondta László nevetve – „Egy életérzés, vagy ez van, vagy semmi."