Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország kivár

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 28. 20:30

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Egyre-másra jelennek meg írások arról, hogy a nagyhatalmak nemzetközi csapatokat küldenek az albán válság orvoslására. A Pesti Napló szerint a megszálló csapatoknak várhatóan nem lesz más céljuk, mint a fejedelem személyének védelme, de fennáll a kérdés, hogy vajon elhagyják-e Albánia területét, ha a rend visszaállt.
A Népszava szerint „a német birodalmi kormány még nem foglalt állást a nemzetközi fegyveres beavatkozás kérdésében. Még nem határozott afelett, vajon küld-e csapatokat Durazzóba."  Egyelőre Londonnal lépett érintkezésbe és megvárja, amíg az angol kormány dönt a saját álláspontjáról.

A Pesti Hírlap arról is beszámol, hogy Abesszínia és Olaszország között feszült a helyzet. „Az olaszok egy abessziniai tiszt árulása folytán Abessziniához tartozó területeket támadtak meg. Az abessziniai tiszt elárulta az olaszoknak a határnak azokat a pontjait, ahol nincsenek erőditmények." Az abessziniai kormány azt követeli az olaszoktól, hogy az árulót – aki Olaszországban van − szolgáltassák ki és a megszállott területeket adják át.


(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595972750

1914. májusi újságok
Címkéklapszemle