Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzedékek kulturális találkozása

Szöveg: Takács-Tóth Andrea |  2016. január 28. 11:44

Rendhagyó könyvbemutatóval és népművészeti tárlattal emlékezett meg a magyar kultúra napjáról az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni Kossuth laktanyájának könyvtára.

A rendezvényen Bujdosó Sándorné „A debreceni cifraszűr és a debreceni női kisbunda" című könyvét dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató mutatta be. Elmondta: a cifraszűr és a kisbunda hímzésmintája fontos szerepet játszik a cívisváros életében, hiszen a debreceni és egyben a Hajdú-Bihar megyei értéktár része. A könyv szerzője 30 éven keresztül volt a Debreceni Helyőrségi Művelődési Otthon szakkörvezetője, népi iparművész, több népművészeti díj, valamint a Honvédelemért Kitüntető cím II. fokozatának birtokosa.

1596007848

Dr. V. Szathmári Ibolya méltatta a szerző eddigi munkásságát, hozzáértését. Hangsúlyozta: a kötet egy hiánypótló mű. Elmondta, a könyv rengeteg kutatómunka eredményeként született, könnyen áttekinthető és jól szerkesztett. A kötet elengedhetetlen ismereteket ad a hímzéssel foglalkozó és fejlődni akaró művészeknek.

Szűcs Imre alezredes, a Bocskai-dandár személyügyi főnöke utalt arra, hogy a dandár szívesen ad otthont az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeknek. Kiemelte, az alakulat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kultúra a mindennapok része legyen.

A bemutatót követően a Debrecen Helyőrségi Zenekar rézfúvós kvintettje is fellépett – a magyar kultúra napja alkalmából.

1596007849

A rendezvény második részében Kelemen József, a Debreceni Helyőrségi Művelődési Otthon egykori igazgatója a dandárnak adományozta annak a Bocskai-zászlónak és huszár törzstiszti tarsolynak a hiteles másolatát, amelyet a szakkör tagjai készítettek évekkel ezelőtt.

Ezt követően nyílt meg az a kiállítás, amelyen a Helyőrségi Művelődési Otthonban működő szakkör résztvevőinek és a dandár dolgozóinak alkotásai tekinthetők meg február 5-ig. A tárlaton a hímzések mellett, az érdeklődők betekintést nyerhetnek a grafika, az ékszerkészítés és a dekupázs technika világába is.

1596007849

Fotó: Szalka Miklós őrvezető