Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi katonai megfigyelők lesznek

Szöveg: Bába Melinda |  2016. október 9. 7:32

Másfél hete tart a XXXII. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course − IMOC) Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK), ahol a hallgatók lépésről lépésre közelebb kerülnek a kitűzött célhoz.

1596021081

A tanfolyam résztvevői az elméleti foglalkozások után, ahol elsajátították, illetve felfrissítették az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket − úgymint a megfigyelést, a kivizsgálást, az angol nyelvű rádióforgalmazást, a stresszkezelést, a tárgyalástechnikát „éles helyzetben" − a gyakorlatban is kipróbálhatták megszerzett tudásukat, az MH BTKK-ban rendezett szituációs gyakorlat során.

Ezt követően Egerbakta-Felnémet térségében folytatódtak a gyakorlati foglalkozások. Az egész napos terepgyakorlaton a húsz külföldi és kilenc magyar hallgatóból összeállított négy gyalogjárőrnek különböző váratlan szituációs feladatokat kellett megoldania a közel húsz kilométeres táv megtétele közben.
Egyebek mellett megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól, tárgyaltak az ellenállókkal, hogy áthaladhassanak egy illegálisan létesített ellenőrzőponton, elláttak két, aknarobbanásban súlyosan megsérült személyt.

1596021081

A járőrök tevékenységét három külföldi − finn, osztrák és bosnyák − oktató, valamint három magyar „mentor" kísérte figyelemmel. A járőrfeladat során minden egyes szituációt, jelzést azonnali kiértékelés követett, ahol az oktatók rávilágítottak a végrehajtás erős és gyenge oldalaira is. A komplex gyakorlat segített felmérni a résztvevők vezetői, döntési képességeit, ugyanakkor a különböző szituációkban, esetenként krízishelyzetekben a hallgatók megismerhették a saját korlátaikat is.

Az IMOC-tanfolyam kétnapos zárógyakorlata október12-én kezdődik Szolnokon és a város körzetében.

Fotó: MH BTKK