Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Népszerűek a katonadalok

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. augusztus 17. 11:41

Immár hetedik alkalommal, több mint húsz csoport részvételével rendezték meg a Katonadal fesztivált Zalaapátiban, augusztus 14-én, vasárnap.

A rendezvény kezdetén a település első és második világháborúban harcolt hősi halottainak emlékművénél tartottak megemlékezést. Mészáros Károly százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központjának részlegvezetője emlékező beszédében felidézte a XX. századi nagy háborúk küzdelmeit, valamint méltatta a zalaapáti katonák helytállását a frontszolgálaton. Az emlékműnél a térség világháborús katonahősei előtt koszorúval rótta le a kegyeletét – többek között – a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal (HM TKH) képviseletében Hornyák Erika alezredes is.

1596018326

A koszorúzást követően, Vincze Tibor polgármester és Manninger Jenő országgyűlési képviselő mellett, Lázár-Takács Katalin, a HM TKHl főigazgatója nyitotta meg a VII. Katonadal fesztivált. A főigazgató ünnepi gondolataiban utalt a korabeli katonadalok népszerűségére, összetartó erejére, a bakadalok nemzetek közötti békés közvetítő szerepére: „Ezek a nóták a történelem során a katonaélet szimbólumává váltak, hiszen a szolgálatban végigkísérték a katona egész napját az ébresztőtől a takarodóig. Még az is megesett, hogy a katonanótákkal teli kottafüzet életet mentett"- mondta Lázár-Takács Katalin.

A különböző dalkörök színvonalas műsorai mellett a zenei rendezvényre látogatók a hagyományőrzők jóvoltából megnézhették az egyenruhákból álló kiállítást, a technikai eszközök, hatástalanított fegyverek bemutatóját. Emellett az érdeklődők az ólomfigura öntést is kipróbálhatták a fesztiválon.

1596018326

Fotó: Pozsegovits Borbála