Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nick leszerel

Szöveg: Snoj Péter |  2017. december 12. 7:12

Befejezi katonai szolgálatát Nick, a tízéves border collie, aki csaknem kölyökkora óta az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába tartozik, s ezzel ő az alakulatnál leghosszabb ideje dolgozó tűzszerészkutya.

1596042368

A Magyar Honvédség kötelékében 2006 óta létezik és teljesít szolgálatot a Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába tartozó alegység parancsnoka, Pásztor Antal százados a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondja, hogy annak idején elsősorban az afganisztáni és iraki külszolgálatok feladatai miatt jött létre a század. Eleinte a Dunakeszin található Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ segítségével működött a kutyák beszerzése és kiképzése, csakúgy, mint a kutyavezetők felkészítése.

A kiképzés azóta már saját berkeken belül folyik és a robbanóanyag-kereső kutyák újabb és újabb generációját is a honvédség szerzi be, elsősorban közbeszerzési eljárásokkal. De jelenleg is van olyan négylábú az ezrednél, akit menhelyről hoztak el, és már nem idegen az sem, amikor leendő vezetője „hozza be a rendszerbe" a szolgálatra alkalmas, még kölyökkorú kutyát kiképzésre. A rendőrségi központtal fenntartott kapcsolat azonban nem szűnt meg, a különböző vizsgák alkalmával a vizsgabizottságok tagjai között rendszeresen vannak rendőrségi szakemberek is.

1596042369

A leendő tűzszerészebek kiválasztásánál a „jelölteket" nagyon sok tényező szerint vizsgálják. Egészségügyi, pszichés és állatorvosi szakvélemény alapján dől el, kiből lehet a katonák legjobb barátja. A kutyák és vezetőik – akik harmadosztályú tűzszerészek is egyben − közös felkészítése négy hónapig tart, amelyet követően képesek lesznek gépjárművek (autók, repülőgépek, hajók stb.) átkutatására, épületek, területek és csomagok átvizsgálására is. Az utóbbi idők elvárásainak megfelelve újdonságnak számít a személyek átvizsgálásának képessége is a tűzszerészkutyáknál.

Nick, a tízéves border collie − aki mondhatni már kölyökkora óta a tűzszerészekkel kel, s fekszik − Pásztor Antal százados szerint az egyik legkiválóbb robbanóanyag-kereső kutya, akivel eddig együtt dolgoztak. Különösképpen nagy dicséret ez a századparancsnoktól, hiszen – persze humorral – azt is megjegyzi, hogy egyébiránt mindig a parancsnok kutyája a legszebb és legokosabb.

1596042369

A társai között is veterán tűzszerésznek számító Nick azonban nem csak a Magyar Honvédség kötelékében ért és ér el sikereket. Nemzetközileg elismert vizsgákkal rendelkezik, és amikor épp nem robbanóanyagok után kutat, akkor vezetőjével, Erdélyi Judit főtörzsőrmesterrel rendszeresen bizonyít terápiás kutyaként, s most újabban a szarvasgomba-keresés is felkerült a szabadidős listára.

Nick Judittal és családjával él – az otthon tartás minden kutyavezető számára biztosított, ha a vezetőnek van rá lehetősége −, így a szolgálat befejeztével és hétvégére sem kell különválniuk, ezzel is erősítve az amúgy is megrengethetetlen kapcsolatot. A feltétlen bizalom márpedig mindkét fél részéről elengedhetetlen, hiszen Nick és vezetője kétszer is megfordultak már Afganisztánban, de itthon is akad éles feladat bőséggel. Legutóbb például a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban minden évben megrendezett adventi hangverseny előtt Nick vizsgálta át a területet.

1596042370

A kor és a házi kedvencek életéhez képest megerőltető munka, ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is megérződik. Noha, számukra a munka alapvetően játék, s a játékból sosem elég, a robbanóanyag-kereső kutyás műveleti század katonái odafigyelnek a tettvágytól égő társaik egészségére. Hűséges és odaadó szolgálatkészségének elismeréséül a tízéves Nick az év végén leszerel. Nem is lehet kérdés, hogy hol tölti majd jól megérdemelt nyugdíjas éveit: természetesen Erdélyi Judit főtörzsőrmester lesz továbbra is gondozója, mindössze annyi változik, hogy megszólítása ezentúl kutyavezető helyett hivatalosan is gazdi lesz.

Mint Pásztor Antal százados fogalmaz, az esetek többségében jól bevett szokás, hogy a kutya az addigi vezetőjénél folytatja civil pályafutását is. Ha a vezető valamilyen oknál fogva nem tudja befogadni a nyugdíjba vonuló ebet, a század katonái találnak neki olyan helyet, ahol jó szívvel mernek búcsút venni tőle. A századparancsnok emellett azt is hangsúlyozza, hogy a náluk szolgáló robbanóanyag-kereső kutyák esetében szó sem lehet arról, hogy menhelyre vagy épp az utcára kerüljenek. A legtöbb esetben maradnak addigi vezetőjük mellett. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a négylábú hivatalos tulajdonba vétele egyben azzal is jár, hogy a továbbiakban a Magyar Honvédség már nem vállal semmilyen felelősséget az immáron főállású „legjobb barát" ellátása és egészségügyi gondozása iránt. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne látnák szívesen Nicket a későbbiekben is az MH Hadikikötőben, gazdája oldalán.

1596042375

Pásztor Antal százados Chilivel, a századparancsnok leendő robbanóanyag-kereső kutyájával

Fotók: a szerző és a robbanóanyag-kereső kutyás műveleti század