Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs akadály – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. június 13. 11:23

Használatba vette az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Műveleti Dandár a nemrég átadott MRZR 4 típusú ultrakönnyű taktikai járműveket. Az amerikai gyártmányú gépekről szakmai körökben úgy vélekednek, hogy azok szinte bármilyen tereppel megbirkóznak.

1599188707
A szandaszőlősi repülőtér közelében található crossmotor-pályán gyakorolták a Polaris MRZR 4-esek vezetését az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Műveleti Dandár katonái. Az egyhetes tanfolyam első felében a résztvevők elméleti oktatáson vettek részt, majd pedig – ahogy a jelenlévők is fogalmaztak – elemeire szedték a járműveket, hogy tökéletesen megismerhessék szerkezetüket.

Az amerikai Polaris Industries ultrakönnyű taktikai gépeinek legfontosabb célja, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb távolságra képes legyen eljuttatni a különleges erők katonáit, történjen ez akármilyen terepen. A négy, illetve hat fő szállítására alkalmas jármű maximális hatótávolsága körülbelül háromszáz kilométer. Kis átalakítással két, hordágyon fekvő sebesültet is képes szállítani. Mérete és egy tonna alatti tömege miatt mind belső, mind külső függesztett teherként szállítható légi járművek segítségével, de akár ejtőernyővel is kijuttatható a műveleti területre.

Kölcze Zsolt hadnagy, a dandár logisztikai szakaszának parancsnoka kérdésünkre válaszolva úgy fogalmazott: hétköznapi autóval meg sem próbálna olyan terepre indulni, ahol ezek a járművek könnyedén elmennek. Hozzátette: mindemellett a vezetési élmény kiváló, tökéletesen megfelel a katonai igényeknek. Mivel az MRZR 4 automata váltóval szerelt, a gépjármű kezelése nagyon egyszerű, a vezetőnek valóban „csak" arra kell koncentrálnia, hogy az autót az úton tartsa.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 15-én, pénteken megjelenő számában.