Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ludovika Fesztivál – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. június 13. 13:41

Ismét a főváros VIII. kerületében található Orczy-park adott otthont a száznapos ünnepségnek, amelyet a civil-katonaikapcsolatok erősítésének jegyében immár kilencedik alkalommal rendeztek meg Ludovika Fesztivál néven.

1599188708
A szásznapos ünnepség történetét kutatva egészen a 18. századig kell visszanyúlnunk: ekkortól kezdve tartottak ezer, illetve ötszáz napos ünnepséget az egykori Habsburg Birodalom, majd az Osztrák–Magyar Monarchia tisztképző intézményeiben, így a működését 1872-ben megkezdő Ludovika Akadémián is. Ez nem volt más, mint a hallgatók és az oktatói állomány közös vacsorája, amelyre a tisztjelöltek avatása előtt ezer, illetve ötszáz nappal került sor. E gyakorlatnak aztán a Monarchia széthullása vetett véget. A világháborús vereség után önállóvá vált Magyarországon 1919 második felére stabilizálódott a belpolitikai helyzet, így ismét megkezdődhetett a tisztképzés a Ludovika Akadémián, amelynek működését az 1922. évi X. törvényben szabályozták.

Ezt követően, egészen pontosan 1924-ben, elevenítették fel a végzősök és az oktatók közös vacsorájának hagyományát – mégpedig az augusztus 20-i tisztavatás előtt éppen száz nappal. Innen eredeztethető a rendezvény neve: száznapos ünnepség, amelynek célja a bajtársi összetartozás szellemének erősítése volt. A rendezvény történetében a második világháború után hosszabb szünet jött: a hagyományoknak megfelelő programra – azaz a végzős hallgatók és oktatóik közös vacsorájára – 2009. május 15-én került ismét sor, immár a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. A következő évre az alapvetően házi ünnepség a civil-katonai kapcsolatok erősítésének jegyében nyílt eseménnyé alakult át, s azt Ludovika Fesztivál néven bonyolították le.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 15-én, pénteken megjelenő számában!