Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs vége a háborúnak, míg a hősök nem nyugszanak méltó helyen

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. április 6. 11:45

A hadisírgondozással foglalkozó nemzetközi kerekasztal-beszélgetés és konferencia kezdődött április 6-án, szerdán a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia művelődési központjában. A Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület által és a Honvédelmi Minisztérium támogatásával szervezett kétnapos rendezvényen erdélyi, felvidéki, osztrák, német és ukrán előadók is felszólalnak.

1596011440

A magyar hadisírgondozás jelentős sikereket érte el, de még sok munka áll előtte – mondta Horváth Lajos, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Háborús Kegyeleti Igazgatóság igazgatója. A sikerek között megemlítette: a múltban azért küzdöttek, hogy a valamikori harcokban elhunyt katonák megkapják azt a végtisztességet, amit megérdemelnek, mára azonban ez a helyzet sokat javult. Külön kiemelte a munkájukat segítő civil szervezetek szerepét, és megjegyezte, hogy az együttműködés további fejlesztésében mindenkinek nagy felelőssége van. Ugyanakkor – tette hozzá – a hadisírgondozás területén nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szolgálatra és kevesebbet az önmegvalósításra, hiszen a cél, a hősi halottak végtisztességének megadása. „Addig a háborút sem zárhatjuk le a szívünkben, míg nem nyugszik minden halott békében és méltó helyen" – hangsúlyozta az igazgató.

1596011440

Hangácsi István, a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke megnyitó beszédében emlékeztetett, hogy az általa vezetett szervezet már évek óta kutatja Ukrajnában a háborúban eltűnt magyar katonák sírhelyeit, munkájuk kiterjed az emlék- és nyughelyek felújítására is. Hasonló feladatot egyébként több határon túli szervezet is ellát, akikkel jó viszonyt ápolnak, sőt, a fogadó állammal is jó kapcsolatra törekszenek, hiszen a sírok felkutatásához nem elegendőek a magyar levéltári adatok, mindenképpen szükség van külföldön elérhető információkra is. A konferencia egyik célja éppen az, hogy a meghívott külföldi szereplők megismerhessék egymás munkamódszereit és kicserélhessék tapasztalataikat.

Szólt arról is, hogy a rendezvény főbb témakörei közé tartozik a Nagy Háború, konkrétan a centenárium körüli programok megvalósulásának helyzete, a magyar és a külföldi állami hadisírgondozó rendszerek felépítése és a civil szervezetek, önkormányzatok, illetve egyházak szerepe a hadisírgondozásban.

A kétnapos konferencián a magyar előadók mellett képviseltetik magukat a német, az osztrák, a felvidéki, az erdélyi és az ukrán hadisírgondozó szervezetek képviselői is.

1596011440

Fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy