Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyelvtanári konferencia Szentendrén

2020. február 22. 19:07

Az MH Altiszti Akadémia adott otthont a Magyar Honvédség nyelvtanári konferenciájának február 19-én. Az eseményen az akadémia Idegennyelvi Oktatási Csoportján kívül részt vett 18 nyelvtanár a Magyar Honvédség különböző alakulataitól, illetve négy oktató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Nyelvvizsgaközpontjától.

1596076352

A megnyitót követően a csoport tagjai öt teremben tartottak bemutató órát a konferencián résztvevő kollégáiknak, ismertetve az MH Altiszti Akadémián folyó nyelvképzések pedagógiai módszereit. A negyvenöt perces órákon minden teremben 3-5 nyelvtanár kísérhette figyelemmel az oktatást.

Az órákat követően előadásokat hallgattak meg a résztvevők az egyetem képviselőitől, illetve az oktatási csoport vezetőjétől. Dr. Szebenyi Gabriella, a nyelvvizsgaközpont igazgatója a nyelvvizsgarendszerről és a nyelvvizsgák típusfeladatairól tartott prezentációt. Ezt követte Juhász Katalin és Bakóczy Szilvia előadása a katonai szaknyelvvel bővített angol alap- és középfokú nyelvvizsgák során előforduló általános hibákról, illetve ezeknek az elkerülésére alkalmazható módszerekről. Rozorné Jávor Tünde, az oktatási csoport vezetője az akadémián folyó nyelvképzésekről, azok feladatairól, céljairól és eredményeiről tartott előadást.

1596076352

ööA délutáni órákban az oktatók és a résztvevők közösen elemezték a bemutató órákat szakmai és pedagógia szempontok alapján. Külön kitértek a tanórák módszertanának áttekintésére, valamint az eredmények javítására, újabb módszerek keresésére. Elhangzott javaslatként, hogy a nyelvképzésre tervezett katonáknál fokozná az eredményességet, ha a felvételi eljárás és a nyelvtanfolyamra érkezés közti időben a helyi nyelvtanár(ok) intenzív foglalkozásokat tarthatnának számukra. Ennek megvalósulása nagyban segítené a katonákat a nyelvvizsgára való felkészülésben.

A rendezvényt Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály főosztályvezetője zárta, aki kiemelte: „Önök készítik fel a katonáinkat az alakulatoknál az iskolarendszerű nyelvképzésekre. Nagy feladat áll önök előtt, hiszen a katonai szakkifejezésekben ugyan otthon vagyunk, azonban a nyelvtani készségeinken csak önök tudnak fejleszteni. Ez természetszerűleg magával hozza azt is: meg kell ismerkedniük a katonai szakkifejezéseinkkel, hogy a leghatékonyabban tudjanak tanítani."

Címkéktanfolyam