Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nyergelj-fordulj”

Szöveg: Takács Vivien |  2016. március 10. 7:10

Tárlatvezetéssel, huszárbemutatókkal, kézműves-foglalkozásokkal, népi játszóházzal, valamint különféle előadásokkal várják a kicsiket és nagyokat Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) „Forradalmi Forgatagába” egészen március 15-ig. A programokról Jakusch Gabriella, az intézmény Múzeumpedagógiai és Kiállítási Osztályának vezetője tájékoztatta a honvedelem.hu-t.

1596009984

Mint megtudtuk: a „Nyergelj-fordulj" elnevezésű „Forradalmi Forgatag" március 7-től 11-ig kifejezetten a diákcsoportokra fókuszál, akiket múzeumpedagógiai és kézműves-foglalkozásokkal, valamint fegyverbemutatókkal szórakoztatnak. „A több új múzeumpedagógiai foglalkozásunk közül kiemelném a »Fel, fel vitézek a csatára!« címűt. Ez azért érdekes, mert a gyermekek a honvédsereg táborába csöppenve találkozhatnak egy »őrmesterrel«, aki újoncokat gyűjt a magyar szabadság megvédésére. A lelkes önkénteseknek több próbát is ki kell állniuk. Ilyen például a fegyverfelismerés, az erőpróba és egy saját felszerelési tárgy elkészítése is" − tette hozzá.

Hétvégén − azaz március 12−13-án − a családokat várják a HM HIM-be. Mindkét napon − 10:30, 14:00, illetve 16:00 órától − tárlatvezetést tartanak az érdeklődőknek. Mindegyik alkalommal a „Jelszavaink valának: haza és haladás" című kiállítást mutatják be. Ezeken a napokon, a kézműves-foglalkozások mellett, fegyverbemutató sarok is várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a szabadságharc során használt főbb fegyvertípusokkal. Emellett szombaton 11 órától „Honvédtüzérek" címmel előadást hallhatnak az érdeklődők az önálló magyar tüzérség létrejöttéről, szerepéről a szabadságharc során.

1596009984

Vasárnap 11 órától kezdődik a „Vivat hussar!" című program, amely során a huszárság történetét ismerhetik meg az érdeklődők. Március 14-én − a kedvezményes könyvvásár mellett − érkeznek a  Wargame-esek, akik játékkatonák segítségével elevenítenek meg egy-egy korabeli csatát. „Ezen a napon további újdonság, hogy a kézműves-foglalkozás részeként a gyerekeknek lehetőségük lesz történelmi figurafestésre is" – mondta Jakusch Gabriella.

Március 15-én, kedden három helyszínen várják az érdeklődőket. A Kapisztrán téren egy huszártábor elevenedik meg, itt az érdeklődők megismerkedhetnek a huszárság fegyverzetével, a lovas járőrséggel, valamint ügyességi feladatokban is részt vehetnek. A HM HIM díszudvarán egy gyalogsági tábor épül ki, ahol bemutatják a gyalogság harcmódját, felszerelését, illetve szintén itt kap helyet a tüzértábor, ahol a tüzérség felszerelését és fegyverzetét mutatják be. Akik a szablyavívás fortélyaira kíváncsiak, azok megtekinthetik a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatóját; a tánc iránt érdeklődők pedig részt vehetnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncházán.

1596009985

A programokról részletesebben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapján  tájékozódhatunk.

Fotó: Szikits Péter