Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őfelsége hadihajói – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. augusztus 11. 12:07

2018. szeptember 23-ig tekinthető meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) legújabb időszaki kiállítása, az „Őfelsége hadihajója, az SMS SZENT ISTVÁN – 100 éves hadisír az Adriai-tenger mélyén”, amely nemcsak a magyar építésű csatahajó tragikus sorsával ismerteti meg a látogatókat, hanem bepillantást enged az osztrák császári, majd monarchiabeli hadihajózás történetébe is.

1599191454
A tárlat az időszaki kiállítótérben, azaz a földszinti hosszú folyosó egy szakaszán, illetve az abból nyíló, háromosztatú nagy teremben kapott helyet. A vitrinekben és tárlókban elhelyezett megannyi relikvia, műtárgy, illetve kordokumentum segítségével mintegy két évszázad fontosabb eseményeit ismerhetjük meg.

– 1918. június 10-én süllyedt el az SMS SZENT ISTVÁN, az Osztrák–Magyar Monarchia legmodernebb csatahajóit magában foglaló Tegetthoff-osztály negyedik, utolsóként elkészült egysége. Az idén volt a szerencsétlenség 100. évfordulója, s ezen apropóból jött létre ez a kiállítás – mondja Gondos László történész, a tárlat rendezője. Az érdemi munka idén januárban, a műtárgyak összeválogatásával vette kezdetét. Mint minden ilyen esetben, ezúttal is a HM HIM különböző gyűjteményeinek vezetőihez érkezett a kérdés: a kiállítás témájához kapcsolódva milyen műtárgyakat, korabeli dokumentumokat tudnak a tárlat rendezőjének rendelkezésére bocsátani?

– A gyűjteményvezetőktől meglepően sok minden érkezett. A SZENT ISTVÁN csatahajóhoz konkrétan kapcsolódó relikvia, dokumentum mindazonáltal kevés van a birtokunkban. Nyilván ez abból is fakad, hogy a csatahajó már rögtön az első „éles" bevetésén hullámsírba merült, míg a későbbi roncskutatások során felszínre hozott tárgyak a horvát állam tulajdonát képezik. Ezek egyébként a pulai múzeumban tekinthetők meg, s mivel ők is készültek a hadihajó elsüllyesztésének centenáriumára, nem tudtunk volna tőlük műtárgyakat kölcsönözni a saját kiállításunk számára. Ebből adódóan is döntöttünk úgy, hogy nem kifejezetten csak a SZENT ISTVÁN történetét tárjuk az érdeklődők elé, hanem bemutatjuk az Osztrák–Magyar Monarchia, illetve az azt megelőző időszak, a Habsburg Birodalom haditengerészetét is, egészen a kezdetektől, vagyis 1786-tól fogva. Ez egyben azt jelentette, hogy most a folyami flottillát kissé háttérbe szorítottuk, holott ez némileg ismertebb a magyar közönség számára, valószínűleg a Parlament épülete előtt megtekinthető LAJTA monitor miatt is – jegyzi meg a történész.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 10-én megjelent számában!