Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Okmányokat kaptak

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2013. február 20. 16:33

Bizonyára kevesen gondolnák, hogy az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Katonai Okmánykezelő Irodája látja el különféle okmányokkal az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt Nehéz Légiszállító Ezred külföldi katonáit is.

Az MH HKNYP Katonai Okmánykezelő Irodája (KOKI) országos hatáskörrel, valamint kizárólagos jogkörrel tervezi és végzi a Magyar Honvédség teljes személyi állományának hivatásos, szerződéses, közalkalmazotti, katonai nyugdíjas-igazolvánnyal, önkéntes védelmi tartalékos igazolással történő ellátását, az igazolványok központi kezelését és központi nyilvántartását.

Ugyancsak a KOKI végzi a műveleti területen, illetve NATO-beosztásokban szolgálatot teljesítő katonák, valamint a NATO Response Force (NRF) állományába kijelölt személyek személyazonossági igazolvánnyal, valamint személyi igazolójeggyel történő ellátását is.

1595949629

A Katonai Okmánykezelő Iroda 2012-ben kezdte meg a Magyarország területén felállított nemzetközi katonai parancsnokságok és szervezetek – így az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) – valamit az itt szolgálók nyilvántartásának vezetését, igazolvánnyal és igazolással történő ellátását.

Február első napjaiban a KOKI három munkatársa utazott le Pápára, mégpedig kihelyezett okmányigénylés és -kiadás céljából. A bázisrepülőtéren települt Nehéz Légiszállító Ezredbe tartozó külföldi katonák, valamint az őket támogató nemzeti logisztikai szervezeti elemek munkatársai részére készítették el, majd bocsátották ki az úgynevezett nemzetközi katonai tartózkodási igazolványokat.

Az ezredben a magyarokon kívül tizenegy nemzet katonái szolgálnak. Többen elismerően nyilatkoztak az okmánykezelők munkájáról és a kiadott okmányokról, hiszen az igazolványokhoz helyben hozzájutnak. Dicsérték a gyors és gördülékeny ügymenetet, amihez – elmondásuk szerint – még saját országukban sincsenek hozzászokva.

1595949630

Fotó: Lajtay András mérnök őrnagy