Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz júdáscsók – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. június 11. 13:31

1915. május 23-án újabb fordulópontjához érkezett az első világháború: az addig semleges Olaszország – megcsalva szövetségeseit, Németországot és az Osztrák–Magyar Monarchiát – az antant oldalán kapcsolódott be a harcokba.

1595995514
Az olasz hűtlenség megértéséhez vissza kell ugranunk az időben egészen 1882. május 20-ig, amikor Olaszország csatlakozásával hármas szövetséggé bővült a Németország és az Osztrák–Magyar Monarchia által 1879. október 7-én titokban aláírt oroszellenes kettős szövetség.
A három állam által kötött megállapodás kimondta, hogy ha Franciaország háborút indítana Olaszország vagy Németország ellen, a szövetség tagjai katonai segítséget nyújtanak az agressziót elszenvedő félnek. Amennyiben pedig a szerződő felek valamelyike kényszerülne hadüzenetre – mert például más hatalom fenyegetné biztonságát – a többiek jóindulatú semlegességet tanúsítanak, fenntartva maguknak a jogot, hogy szövetségesükkel közösséget vállalva belépjenek a háborúba.

A német kancellár, Bismarck a szerződést fel akarta használni a Monarchia és a vele területi vitában álló Olaszország viszonyának javítására is. Úgy vélte, ha sikerül a két rivális hatalmat kibékíteni, Ausztria–Magyarország nagyobb erővel fordulhat az egyre aktívabb Oroszország ellen, amellyel szemben a szövetség erejének növelését mindennél fontosabbnak tartotta.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 12-én, pénteken megjelenő számában!)