Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz-magyar hadisírgondozási együttműködésről tárgyaltak

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2019. július 6. 13:16

Négynapos munkalátogatásra érkezett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz az olasz Védelmi Minisztérium Kegyeleti Főszemlélőségének delegációja július 2-án.

1599205172
Marco Ciampini dandártábornokot, az olasz Védelmi Minisztérium Kegyeleti Főszemlélőségének főosztályvezetőjét és Nicola Nannola alezredest, a főszemlélőség Általános Ügyek és Külkapcsolatok Szakosztályának vezetőjét dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka fogadta. A tárgyaláson – az intézmény bemutatóját követően –  Kovács ezredes tájékoztatta a delegációt a Magyarországon található olasz hadisírok állapotáról. Külön figyelmet fordított az első világháborús hadisírok felújítására, melyre 2016-ban a magyar kormány kétmilliárd forint költségvetési forrást biztosított.

1599205172

A HM HIM által kiírt pályázatnak köszönhetően 18 településen 804 olasz hadisír újulhatott meg az elmúlt két évben, több mint 37 millió forint értékben.

Hazánkban 2004. március 1-jén lépett hatályba az a világháborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, valamint sírjaik jogi helyzetéről szóló megállapodás, amit a két ország kormányának képviselői 2003 szeptemberében írtak alá Rómában. Az immár tizenöt éves együttműködés példaértékű a hadisírgondozás területén. Ez idő alatt több száz magyar és olasz katonatemető, hadisír és emlékmű újult meg mindkét országban. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint Észak-Olaszországtól Szicíliáig 20 régióból 16 régióban található osztrák-magyar katonatemető, illetve hősi parcella, összesen 89 helyszínen, ahol az olasz nyilvántartás szerint 164 751 osztrák-magyar hősi halott katona nyugszik. Közülük a magyar honosságúak megállapítása pillanatnyilag nem lehetséges. Magyarországon 9 településen találhatók központi olasz katonatemetők, melyekben összesen négyezer olasz katona földi maradványai leltek végső nyugalomra.

1599205172

A megbeszélésen mindkét fél egyetértett abban, hogy a megállapodás értelmében betekinthetnek egymás veszteségi adatbázisaiba és levéltári dokumentumaiba. Ennek szükségességét az indokolta, hogy a HM HIM a rendelkezésére álló első világháborús veszteségi nyilvántartás adatait – aminek adatbázisba rendezése jelenleg folyamatban van – egyeztetni kívánja az olasz partnerszervezet osztrák-magyar katonatemetők nyilvántartásaival.

A négy nap alatt a két szakmai szervezet képviselői konzultáltak az olaszországi osztrák-magyar katonatemetőkben kihelyezendő magyar nyelvű tájékoztató táblákról, az augusztus 24-én a Pordói-hágó első világháborús emlékműnél tartandó nemzetközi megemlékezésről és a Monte Grappán található osszáriumnál – az osztrák, az olasz és az EU-s zászló mellé – felállítandó magyar lobogóról.

1599205172

A delegáció Magyarországi tartózkodása alatt lerótta kegyeletét a rákoskeresztúri Új köztemető olasz hősi parcellájában, ahol a központi emlékműnél koszorút helyezett el Marco Ciampini dandártábornok, dr. Kovács Vilmos ezredes, valamint dr. Papp Ferenc ezredes, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatója.

1599205173

Fotó: Szikits Péter