Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes fiatalok gondozták a hősi sírokat Kecskeméten

Szöveg: Galambos Sándor |  2019. július 16. 13:11

Egy hétig önkéntes, lelkes fiatalok szépítették Kecskemétet, megismerték és ápolták a város történelmi emlékeit. A nemzetközi ifjúsági tábor résztvevői a helyi református temető hősi sírjainak a környezetét is rendbe tették.

1599206291

A Város- és Faluvédők Országos Szövetsége Ifjúsági Tábora idén harminc fiatal részvételével Kecskeméten állomásozott. Egy héten át végeztek önkéntes munkát a városban, amelynek keretében az ország egyik legrégebbi, 1778-ban megnyitott és jelenleg is működő temetőjében nyugvó katonahősök sírjainak a környékét is rendbe tették. A 8-18 év közötti fiatalok közül tizenegyen erdélyi településekről, Bethlenből, Kolozsvárról, Biharból és Érmihályfalváról érkeztek a hírös városba.

A kecskeméti református temető hősi parcellájában dr. Karácsonyiné Simkó Csilla önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy fogadta az önkénteseket. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) Bács-Kiskun megyei irodájának hadisír-gondozásért és honvédelmi nevelésért felelős tisztje – mielőtt a fiatalok megkezdték volna a sírok gondozását – egy „rendhagyó történelemóra" keretében idézte fel az első és a második világháborúban, hazánk függetlenségéért életüket áldozó katonák hősiességét – hangsúlyozva az utódok kötelességét emlékük ápolásában.

1599206292

* * *

Gáldonyi Sándor százados a Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola nyári táborában részt vevő rendészeti szakos diákok részére tartott július 12-én előadást. A KIKNYP Bács megyei irodavezetőhelyettese a Magyar Honvédség szervezeti felépítéséről, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célkitűzéseiről, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről tájékoztatta a 10. és 11. osztályos tanulókat.

1599206292

Fotó: Heródek Márton önkéntes műveleti tartalékos főtörzsőrmester és a szerző