Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkozó látogatásra érkezett az észt nagykövet

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2019. július 16. 14:10

A két ország közötti katonai együttműködésről, a balti légtérrendészeti misszióról folytatott megbeszélést Észtország magyarországi nagykövetével Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki udvariassági látogatáson fogadta Kristi Karelsohn, nagykövet asszonyt.

1599206294

Benkő Tibor az észt nagykövettel folytatott tárgyalásán üdvözölte a budapesti észt nagykövetség 2018. őszi ismételt megnyitását, egyben méltatta, hogy Észtország elnyerte a 2020-21. évi nem állandó tagságot az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Hangsúlyozta, hogy Magyarország számára fontos a szövetségesi szolidaritás és kiemelt szerepet kap a balti térség biztonsága, ezért vesz részt a Magyar Honvédség a NATO Balti Légirendészeti Missziójában (BAP) és vállalt szerepet már több alkalommal, egyéni (2015) és V4 (2017) erők gyakorlati célú, szárazföldi telepítésével Észországban.

A tárcavezető kitért arra, hogy a 21. századi biztonsági környezet új típusú kihívásai közepette, az európai országok számára egyre fontosabb témává válik a kiberfenyegetések kezelése. Ebben Észtország szövetségi szinten is élen jár. Magyarország hasonlóan fontos területként tekint erre a szegmensre, amelyet tükröz a Magyar Honvédség Parancsnokságán belül létrehozott kiber szemlélőség, illetve az ez év júniusában megalakított Kibervédelmi Akadémia. A kiber-terület új, potenciális együttműködési felület lehet a két ország között.

1599206294

Utalva arra, hogy Magyarország jelen van mind a tallinni NATO Kibervédelmi Kiválósági Központban, mind az észtországi NATO-erőket integráló elemben (NFIU), a honvédelmi miniszter jelezte, hogy a kölcsönösséget szem előtt tartva szívesen fogadunk észt szakértőket a magyarországi NFIU-ban, valamint a budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központban.

Benkő Tibor tájékoztatást adott a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, ismertetve annak főbb elemeit. Kiemelte a program átfogó, a technikai korszerűsítésen túlmutató jellegét, amely záloga a Magyar Honvédség megújulásának.

1599206294

Fotó: Ruzsa István