Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Önök az érték, a jövő és a jelen!”

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. december 22. 17:47

Ünnepélyes keretek között fogadták vissza az elmúlt két hónapban litván hadgyakorlatokon részt vett katonákat a debreceni Kossuth Laktanyában december 22-én, hétfőn.

1595985012

A század – amelynek nagy részét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának katonái alkották – a napokban érkezett haza az Iron Sword 2014 és a Baltic Training 2014 gyakorlatokról Litvániából.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a szeptemberi walesi NATO-csúcstalálkozó után jelentette be, hogy Magyarország a megerősítő intézkedések keretében részt vesz a térségben tartott gyakorlatokon és hozzájárul a NATO „Nagy Láthatóság" felhívásához a balti térségben.

1595985013

„Legyenek büszkék arra a teljesítményre, amit teljesítettek. A 39. zászlóalj az, amely sikeresen teljesítette az elmúlt években a CREVAL-ellenőrzéseket. Most önök is láthatják, hogy a megszerzett tudás és tapasztalat a helyén van"- hangsúlyozta beszédében Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

1595985013

A dandártábornok beszélt a litván gyakorlat fontosságáról és Magyarország a NATO-nak tett vállalásáról. „Ezen a gyakorlaton valami olyat mutattunk meg, amelyre korábban nem volt lehetőség. Ez egy külpolitikai jelzés volt, hogy a NATO egységes és fellép, valamint jelzés volt a szövetségnek Magyarország felől, hogy itt vagyunk. És a NATO-nak szüksége van egy olyan Magyar Honvédségre, amelyik kiképzett, hiteles és hatékony. Ezeknek tükrében tovább folytatódik a kiképzés és a felkészítés. Megyünk tovább, mert az élet és ez a gyakorlat bebizonyította, hogy jó úton járunk" – fogalmazott Böröndi Gábor.

1595985013

Az ünnepi állománygyűlésen elismerést is átadtak: Kovács Attila alezredes, a Bocskai-dandár logisztikai főnöke – aki a litvániai gyakorlatokon résztvevő magyar kontingens parancsnoka volt – beosztásában végzett kiváló munkája elismeréseként a logisztikusok napja alkalmából elsőként a Honvéd Vezérkar főnök által adományozott emléktárgyat vehette át, majd a Közös Fellépés 2014 gyakorlaton nyújtott teljesítményéért az MH Összhaderőnemi Parancsnokág parancsnoka által adományozott emléktárgyat is kapott.

1595985013

Fotó: a szerző felvételei