Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orientációs szakkiképzés

Szöveg: Zsigmond Réka |  2016. február 14. 18:28

Alapszintű szakkiképzést, illetve orientációs tanfolyamot tart az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ az úgynevezett alacsony készenlétű csoportjai és a funkcionális szakértői csoportjai, valamint az alakulat önkéntes műveleti tartalékosai és a központhoz tavaly érkezettek részére február 4-17. között.

1596008755

A közel háromhetes tanfolyam részvevőinek a megnyitón Szilágyi Csaba ezredes, a központ parancsnoka mutatta be az alakulat felépítését és feladatrendszerét. Az évek során hagyománnyá vált szakkiképzés idén eltérő az előzőektől, mivel a központ történetében még soha sem volt egyszerre ilyen összetett a résztvevők csoportja és ilyen magas a jelenlevők száma.

A tanfolyam első hetében a résztvevők elméletben ismerkedtek meg a CIMIC (Civil-Military Cooperation – civil-katonai együttműködés), a PSYOPS (Psychological Operations – lélektani műveletek) és az INFOOPS (Information Operations – információs műveletek) kialakulásával, a modern hadviselésben játszott szerepükkel, a doktrinális kérdésekkel, valamint a legfrissebb missziós tapasztalatokkal. 

1596008755

E hatalmas ismeretanyag elsajátítása szükséges ahhoz, hogy a CIMIC, valamint a PSYOPS alacsony készenlétű csoportok tagjai sikeresen végezzék munkájukat itthon, vagy nemzetközi műveleti területen. A pontos és szakszerű felkészítés elengedhetetlen ahhoz, hogy a műveleti területen élő lakosság igényeinek felmérése, tájékoztatása, illetve a helyi kormányzati és nem kormányzati, nemzeti és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatfelvétel és együttműködés sikeres legyen, ezzel is elősegítve a misszió katonáinak alacsonyabb biztonsági kockázatok közötti, „biztonságosabb környezetben" való feladatvégrehajtását.

A felkészítés második részében az önkéntes műveleti tartalékosok, illetve a központ kijelölt tervezői szakállománya CIMIC/PSYOPS művelettervezési foglalkozásokon vesz részt, hogy az elsajátított elméletet a gyakorlatban is sikeresen alkalmazzák.

1596008756

Fotó: a szerző felvételei