Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Örökmozg(at)ó – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. január 12. 11:59

A fizika törvényei alapján örökmozgó szerkezet (perpetuum mobile) nem létezik. Örökmozgató ember azonban valószínűleg igen. Egy legalábbis biztosan: Széplaki Erika százados, az MH 54. Veszprém Radarezred beosztott közlekedési tisztje például néha álmából felkeltve is fejből, azonnal képes koordinálni a különféle gépjárműmozgásokat.

1595985914
Ennyi autónk van Veszprémben – mutatja mosolyogva az iratszekrényben sorakozó sötétkék mappákat Széplaki Erika százados interjúnk vége felé. Több „felvonásban" beszélgettünk, mert egy átlagos munkanapon a közlekedés legalább annyira szervesen hozzátartozik a radarezred életéhez, mint maguk a radarok. Stílusosan: itt aztán egy interjú-időnyi üresjárat sincs.

Visszatekerve a képzeletbeli szalagot a legelejére, annyi bizonyos: ahogy a veszprémi alakulatok által működtetett radarok lefedik hazánk teljes légterét, úgy maga az ezred fizikai széttagoltságában is átfogja szinte az egész országot. Békéscsaba, Debrecen, Bánkút, Kup, Juta, Medina, Veszprém – bizony sokat kell autóznia annak, aki például egy nap alatt végig szeretné járni az összes helyőrséget. (Nem beszélve a mobil radarcsoportokról, amelyek adott esetben bárhová kitelepülhetnek.) Ennél már csak a helyőrségek közötti, illetve más helyőrségekbe, célállomásokra történő mozgás koordinálása bonyolultabb feladat.
Széplaki Erika százados birodalmába belépve telefoncsörgés fogad minket.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január16-án, pénteken megjelenő számában!)