Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz nyelvű fegyverzet-ellenőrzési tanfolyam Budapesten

Szöveg: Benei Péter alezredes |  2014. február 13. 17:59

Orosz nyelvű fegyverzet-ellenőrzési tanfolyamot szervezett az MH Vezetési és Doktrinális Központ január utolsó hetében Budapesten.

A tanfolyamon – a magyar hallgatókon kívül – a belga, a brit, a cseh, a francia, a holland, a lengyel és a szlovák ellenőrzési központok munkatársai is felfrissíthették a fegyverzet-ellenőrzés orosz szakterminológiáját. Ebben – a központ előadóin túl – a HM Védelempolitikai Főosztály, a kazah partnerszervezet valamint a NATO ACCS (Arms Control and Coordination Section) által delegált szakértők is a hallgatók segítségére voltak.

1595967030
A tanfolyam résztvevői

Hazánkban legutóbb 2004-ben szerveztek hasonló, orosz nyelvű tanfolyamot. Az orosz nyelv ismeretének azért van jelentősége, mert a NATO tagországok ellenőrcsoportjai által végrehajtott ellenőrzések több mint fele a volt Szovjetunió utódállamainak területére irányul, ahol elengedhetetlen a nyelv megfelelő ismerete.

Az egyhetes tanfolyam során a résztvevők előadásokat hallgattak meg a hagyományos fegyverzet-ellenőrzés történetéről, a főbb szerződésekről, a magyar fegyverzet-ellenőrzés jelenéről, a NATO fegyverzet-ellenőrzéssel kapcsolatos tervezési folyamatáról és a végrehajtás koordinálásáról, valamint – a kazah szakértő jóvoltából – a szakterület feladatainak közép-ázsiai aspektusairól.

1595967030
Tíz nemzet képviselői vettek részt a tanfolyamon

Fotó: a szerző felvételei